2012. október 30., kedd

Máriagyüd kálvária

Máriagyűd az egyik legismertebb, legkedveltebb, híres búcsújáró hely. Történetéről itt olvashatsz:
A templom mögött, a szabadtéri  oltár  a nyári közös szentmisék helye. E fölött, a domboldalon kálvária húzódik. A kálvária 1751-ben  épült. A ma látható égetett mázas Zsolnay-kerámia stációkép-sorozatot 1949-ben szentelték fel.

A kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai voltak).
(http://www.bucsujaras.hu/mariagyud/tortenet.htm  http://mariagyud.hu/index.php/hu/component/content/article/78-bazilika/115-kalvaria )

1981-ben teljes felújítást kaptak a szabadtér épületei, a kálvária kápolnája és stációi. Szentsír-kápolnája műemléki alkotás. 
A templombelső fotója innen:  
A képet köszönettel innen hoztam: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2021-02-14-1738


A képet köszönettel innen hoztam: http://baranyaidombsag.ucoz.hu/news/2021-02-14-1738Végezetül egy régi kép, miképp is nézett ki eredetileg: 


Bicsérd kálváriaA XVIII.szd. elején, a település régebben Nagybicsérdnek nevezett részében épült, klasszicista stílusú templom gondozott kertjében, 15 terméskő oszlopon (a falusi környezettől szerintem meglepő/szokatlan módon eltérő) modern, igen szép domborművek találhatók. Alkotójuk Soltra Elemér. Alakjuk ötszög, méretük kb. 60cm(széles) és 80cm(magas) lehet.
Az alkotó a településnek ajándékozta művét !

A  Pécstől 18 km-re Ny-ra fekvő község, a 6. sz főút közelében található. 1232-ben már plébániája volt. Az 1833-38-ban épült, klasszicista stílusú műemlék templom a korábbi Nagybicsérd falurészben áll. A torony alatti bejárata K-re néz. A templom jobb oldalán oroszlánt ábrázoló szobor talapzatán helyezték el a két világháborúban elhunyt bicsérdiek és zókiak emléktábláit. http://www.templomaink.hu/index.php?muv=telepules&telep=Bics%E9rd
A légifotót innen másoltam: http://ww2.legifotok.hu/postcard_edit.php?pic_id=11388  (Civertan)
 Az alábbi képet FME-nek köszönöm:


  

A templom mellett, bal oldalon állnak a stációkPécs kálvária

A kálvária csak nagypénteken van nyitva. Esetleg érdeklődni lehet a kinyittatás ügyében a plébánián:

7621 Pécs, Hunyadi út 4. Telefon: (72) 321-976

Az alábbi sorokat a   http://pecs.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvaria.html   oldalról másoltam de, de ennél sokkal többet saját szavaimmal sem tudnék elmondani. Talán annyit, hogy a hajdani Kálvária (később Vak Bottyán) most ismét  Kálvária utca valamikor igen hangulatos, keskeny de meredek utcácska volt. A déli oldalon lévő házai szorosan a hajdani városfalhoz lapultak, s ez a fal csak a házak lebontása után vált láthatóvá/nyilvánossá. Bár az utca romantikája elveszett, de a városfal ma jó állapotban idézi vissza  a régmúltat.

„Pécs romantikus történelmi belvárosából csodásan emelkedik ki a Kálvária domb, melyet érdemes megmászni a hely szakrális jellege és az elragadó panoráma miatt is. A legegyszerűbb módon a Kálvária domb lábától, a középkori városfal hajdani északi kapujától indulva egy hosszú lépcsősoron juthatunk fel a Kálvária stációihoz és a kápolnához.

A pécsi Kálvária története és stációinak érdekessége

A pécsi Kálváriáról legkorábban, 1272-ben tesznek írásos említést, azonban a hely ekkor még Bertalan-hegy néven van számon tartva. Alighanem a 13. században itt állt a Corpus Christi kápolna, aminek a helyére épültek a 18. században a jezsuiták tíz állomásból álló, Krisztus szenvedését ábrázoló stációi. A dombot 1701-ben fallal vették körül és megépítették a barokk kaput, amely a mai lépcsősor tetején áll.
A jezsuita rend széthullása után a Kálvária a városi plébánia gondozásába került.

A pécsi Kálvária kápolna

1814-ben épült fel a hangulatos egytornyos kápolna, amely hazánk egyik legkorábban épült klasszicista stílusú körtemploma. A Kálvária kápolnát egy pécsi takács, Ábel József építtette, amely belsőterét a Szent Kereszt oltár díszíti. Az oltáron egy nagy késő barokk stílusú dombormű egy kálváriajelenetet ábrázol.
Az 1800-as években több újjáépítésen is átesett Pécs Kálváriája, mely során első ízben tizenkettőre bővült a stációk száma, és létrejött a Szentsír-barlang a halott Krisztus szobrával

"Levi"-nek köszönöm ezúton is, hogy ezeket a régi stációkról készült képeket rendelkezésemre bocsátotta. A felvételek 1975-ben készültek. 
A 19. század vége felé az újabb felújítás során még kettővel gyarapodott a stációk száma, és az addigi homokkő domborművek helyett időtálló öntöttvas domborművek lettek kihelyezve.
A II. világháború után sajnálatos módon a Kálvária súlyos rongálásoknak lett áldozata, így itt már lehetetlenné vált a vallási szertartások megtartása. Sok idő telt el, hogy létrejöjjön 1990-ben a Pécsi Kálvária Alapítvány, amely a Kálvária megmentésén kezdett el dolgozni.
1994-re a Kálvária-domb teljes egészében fel lett újítva.

A stációk érdekessége

A pécsi Kálváriának van egy egyedülálló érdekessége, mégpedig, hogy itt a stációk sorrendje eltér a megszokott rendtől. Vagyis nem alulról felfelé, átlósan követik egymást a stációk, hanem a domb nyugat felőli részétől haladnak felfelé a kápolnáig, majd onnan kelet felé lefelé.”

A kálváriáról itt  is olvashatsz:  http://varoslako.pecs.hu/cikk/0829/136337/20080716_pecs_varosresz_6.htm
A 2012.évi felújításról, ill. az új építmények átadásáról itt egy hír: http://www.bama.hu/baranya/kozelet/kalvaria-setany-ajandek-a-varosnak-447442

Információk Szilágyi István: Kálváriák c. könyvének adattárából:
"A mai belváros területétől északra, egy kiemelkedő dombnyúlványon - megközelíthető a mai vak Bottyán utcáról - mely területet már Prunner Ignác 1763-ból való várostérképe is feltüntet.Barokk kapuzata későbbi. Kápolnáját Ábel takácsmester építtette, 1814-ben fejezték be. Az eredeti stációkat is ekkor készíthették, öntöttvas domborművei  újabbak." 

Elolvasásra ajánlom: http://regipecs.blog.hu/2016/06/17/a_pecsi_kalvaria_kronikaja

Teleobjektíves kép: http://pecs2u.eu/hu/2009/11/the-calvary-with-a-teleobjectivea-kalvaria-domb-teleobjektivvel  Sajnálom, de ilyen csodát én nem tudok fényképezni, viszont a kép azért (is) érdekes, mert a háttérben látszik a Mecsek-oldali. Bauhaus-os u.n. "Fecskefészek" is. (A többi kép saját.) Ábel József kárpitosmester sírja 
Stációképek a kápolna falán

https://hu.pinterest.com/pin/485685141056437256/

Az alábbi gyönyörű felvétel Civertan légifotó, köszönet érte:Az alábbi fotót Civertan küldte, és Hámori Gábor készítette. Gyönyörű !
Köszönöm. Biki Endrétől kapott régi pécsi kálvária fotók, köszönet érte !