2022. január 26., szerda

Sopronkövesd kálvária

A fotókat Mihócza Lászlónak köszönöm !

Sopronkövesden, a falu fölé magasodó Agghegyen, a Szent László-kápolna közelében épült meg a falu új kálváriája.

A keresztút ötlete a hidegségi fafaragó mesteré, Grubits Jánosé, bár eredetileg nem a sopronkövesdi hegyre képzelte el a rendhagyó, ám éppen egyszerűségük miatt megrázó stációkat. Most, hogy az utolsó is a helyére került, valószínűleg érzi: így kellett ennek történnie.
Ez a keresztút az Agghegy oldalában, a Szent László-kápolna közelében épült, Mihócza László volt legfőbb szervezője a sopronkövesdi keresztút létrejöttének. Használt vasúti talpfákat festettek le, ezekre kerültek a rábapatonai mester, Káldy Károly kerámialapokon megformázott stáció-jelenetei. Az oszlopokon, nem hivalkodó kis réztáblákon, nevek olvashatók, olyan sopronkövesdieké, akik anyagilag is hozzájárultak a keresztút létrejöttéhez.
Az ötletet elsősorban a sopronkövesdi önkormányzat karolta fel. Fülöp Zoltán polgármester a szükséges engedélyeket is beszerezte. Így a falu lakosainak és vezetőjének összefogásával készült el ez a kis kálváriamelyet a   Budapesti Eucharisztikus Kongresszus emlékére  állítottak.

Az Agg - hegy igazából csak egy kisebb domb, a szőlőskertek végében kezdődik az erdő, ahol korábban a Széchenyi grófok vadászháza állt, közelében a ma is fennálló kápolnával. A terület 1989-ig korlátozottan volt látogatható, mivel a határsávon belülre esett.  A vasfüggöny megszűntével, lakossági összefogással egy parkerdő lett kialakítva az erdőszélén, a kápolna környékén. 

Itt látható Szent László szobra, egy bronzból készült keresztfa, a Trianon 100 éves évfordulója  alkalmából állított emlékoszlop, és egy útszéli Krisztus keresztfa is. Mára ez a hely kedvelt kiránduló- és turistahellyé nőtte ki magát, amit 2022-ben a vízkeresztre elkészült keresztút tovább gazdagított.