2021. június 7., hétfő

Galgamácsa kálvária

A 2017-ben épült Galgamácsai kápolnához vezető út utolsó 400 méterén, 2020-ban építettek 15 stációból álló kálváriát. Az első és utolsó kialakítása kissé eltér a közbensőkétől. A római számozás a vörös téglákból készült keresztek talpán található. A téglafalba süllyesztett fa lapokra égetett képek és szövegek mesélik el a történetet.

A stációképeket Kovács Attilának köszönöm.Az utolsó három képet innen hoztam:

https://www.geocaching.hu/images.geo?id=2146175&group=2295228&table=log_images&wi=800&he=600
http://csufim.blogspot.com/2017/11/galgamacsa.html
https://www.geocaching.hu/images.geo?id=74944&group=5281&table=cache_images&wi=800&he=450
https://www.termeszetjaro.hu/hu/poi/kapolna/koerkapolna-galgamacsa-/24280042/#dmlb=1

2021. június 6., vasárnap

Budapest Pestújhely kálvária

A kálvária átadásáról szóló hírt Pethő Máriának, a fényképeket Csaba Zsoltnak köszönöm. 

2021 május 16-án áldotta meg Almásy Tamás, a Budapest-Pestújhelyi Keresztelő Szent János-plébánia kormányzója a XV. kerületben a Pestújhelyi téren a templom közelében felállított keresztutat. 

A keresztút faragott képeit Eőri Krisztián fafaragó készítette 2014-ben a templom részére. Molnár Béla, a templom előző plébánosa a templom eredeti, meglehetősen rossz állapotban lévő gipszből készült keresztúti stációi helyett ezeket helyeztette el a templomban. Almásy Tamás plébániai kormányzó, a jelenlegi plébános a régi gipsz domborműveket felújíttatta és visszahelyeztette eredeti helyükre a templomba. A fából készült stációkat fatetőcskével védett oszlopokra tették, és elhelyezték a téren.


https://www.magyarkurir.hu/hirek/megaldottak-pestujhelyi-keresztelo-szent-janos-plebania-keresztutjat

 
2021. június 3., csütörtök

Budapest Rákoshegyi kálvária

 A Kálvária fotóit, ismertetőjét Pethő Máriának köszönöm !

Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu

Rákoshegyi katolikus templom Rákoskeresztúrhoz tartozott egyházilag. Kezdetben télen az óvodában miséztek, nyáron pedig a kertben. Toldy Lászlóné 1924-ben alapítványt tett templomépítés céljára. Alapkövét 1934-ben helyezték el és 1937 májusára készült el a templom. Haász István tábori püspök 1937 májusában szentelte fel Lisieuxi Szent Teréz tiszteletére.  A templomot 1958-ban, majd 1979-ben renováltak. 2000-ben kifestették a templombelsőt, a szentély seccoit is ekkor restaurálták.

A keresztutat a hívek és Budapest XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata támogatásával hozták létre Rákoshegy (mely 1950 óta a főváros XVII. kerületének része) önálló településsé válásának 100. évfordulója, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

A tűzzománc képek alkotója B. Szetlik Ildikó képzőművész; a keresztút tervezője Szűcs László építész; a kivitelező a Zsófianna-Bau Kft. volt.
Ez a szobor valamikor a régi rákoskeresztúri temetőben állt. A temető felszámolásakor került a mai helyére a Lisieux-i Szent Teréz templom bejáratának bal oldalára.

Krisztus elesik a kereszttel Kisfaludy Strobl Zs. alkotása
Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu


Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu

A templom épülete mellett áll Babusa János kerületi szobrász II. János Pál pápát ábrázoló köztéri alkotása, ami a pápa első magyarországi egész alakos szobra.

Babusa János 2005-ben először kisplasztikát készített az akkor már elhunyt pápáról, majd ezután kezdett hozzá kőből kifaragni a szobrot. A szobor elkészítésének összegét a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, XVII. kerület önkormányzata  helyi vállalkozók és magánszemélyek adományaiból fedezték.