2013. december 12., csütörtök

Kesztölc kálvária


A képeket  „bolyak”-nak köszönöm ezúttal is.    

Kesztölc azon „szerencsés” települések közé tartozott, melyek a törökdúlás után nem néptelenedtek el – és szinte a kezdetektől szlovák-magyar vegyes lakossága volt. A második világháború után azonban a csehszlovák–magyar lakosságcsere keretében számos szlovák család Csehszlovákiába települt át, a megállapodás értelmében pedig, a helyükre felvidéki magyarok érkeztek.
Dacára azonban, hogy „kálvária-építő” svábok nem éltek a településen, mégiscsak készült itt a XIX. szd. elején a temetőben egy szép kálvária. Minden stációnak más más család volt a „gazdája” – mai napig ápolják, rendben tartják a területet – nevük a stációoszlop alján elhelyezett táblán olvasható. A szerencsés véletlennek köszönhetően talált régi fotó és a most készültek alapján látható, alapvető változás nem volt az elmúlt közel 100 évben. „Csak” gondozták a stációkat….A kedvesen egyszerű domborműveket próbálják karbantartani, üveggel védik az időjárás viszontagságaitól (ami viszont a fényképezők munkáját nehezíti….)
(Az információkért köszönet Krázsik Róbert úrnak  és az Önkormányzat titkárságán dolgozó kedves hölgynek, akinek a nevét sajnos nem kérdeztem meg…)
Régi kép helye: http://post-card.hu/auctions/toc/-52238/page-2


2013. december 4., szerda

Olaszfa kálvária


A kis zsák-település Vas megye déli széle közelében fekszik, néhány kilométerre Zala megye határától, közúton csak mellékúton érhető el. A mai település 1941-ben jött létre két község, Kozmafa és Olaszka egyesítéséből, mai nevét 1942-ben kapta.
A zsákfalu előnye, nincs átutazó, ide csak az jön, akinek Olaszfán van dolga. Amikor felmegyünk a templomdombra, akkor lepődünk meg csak igazán, körös-körül mennyi, de mennyi itt az erdő! És a temető meg a Szent Miklósról elnevezett templom mellett itt találjuk a kálváriát.
A Szent Miklós tiszteletére épült templom középkori eredetű, egyes források szerint egy római őrtorony
alapjaira épült. A jelenlegi templom 1797-ben épült. A templomdombról szép kilátás nyílik a környékre, a hely 
kiválasztása is a templom régiségére utal. Mellette található a temető.
A kálvária történetéről sincs adat, ill. egyesegyedül annyi, hogy 1982-ben készült.

Az alábbi képeket "Fotoport"-nak köszönöm !

Légifotó:https://www.tripadvisor.co.hu/Attractions-g4881344-Activities-Olaszfa_Vas_County_Western_Transdanubia.html

Ezeket a képeket Fekete Róbertnek,  az egyházközség világi elnökének köszönöm.