2015. január 26., hétfő

Pannonhalma kálvária

Mindenki keresztútja - a hivatalos elnevezése.
A gyönyörű, modern kálvária készítője Horváth György keramikus. Az alábbi képeket is tőle kaptam. A stációk anyaga gránit és acél.
„2014. őszén került átadásra a "Mindenki Keresztútja"  a Kistemplom melletti parkban, a Szent Márton szobor mögött. A kálvária magánkezdeményezésből jött létre, megvalósításában egy helyi képzőművész és több lelkes civil is részt vett….
…. Horváth György keramikus alkotása szakít a hagyományokkal: a sűrűn egymás mellé helyezett megjelenésében modern, de a hagyományos – míves – kandeláberekre emlékeztető oszlopok a keresztút egy-egy állomását jelképezik, esténként bevilágítják a park ösvényét…
Az alábbi fotókat Tanai Lajos készítette - ezúton is köszönöm!
És mert a képek olyan szépek, megmutatom közelebbről is: 
2015. január 22., csütörtök

Ópusztaszer kálváriaAz ismertetőt és a fényképeket ezúton is köszönöm Szalkainé Miseta Zsuzsannának !


A szakrális helyek kialakításánál jól nyomon követhető, hogy az építtető közösségek mindig törekedtek arra, hogy az épületegyüttest minél díszesebbé, teljesebbé tegyék. A kálvária és a kápolna együttese jól szolgálta a közösség szakrális igényeit. Kiemelt ünnepi alkalmak voltak a kereszt, kálvária felállításának évfordulói, a nagyböjt pénteki napjai, de leginkább a nagyhét. Gyakran innen indult a nagyszombati feltámadási körmenet, a kápolna fogadta be a szent sírt.Az itt kialakított kálvária stációépületei számára a mintát a kiszombori temetőben található, a Rónay család temetkezési kápolnája körül felállított stációk adták. Sajnos az épületekhez tartozó képek nem maradtak fenn.Az itt látható képek készítésénél a kunszentmártoni alsó temető stációképei szolgáltak alapként. Az eredeti képeket 1850 körül Baranyi Antal készítette. Ezek az 1990-es évek elején felújításra kerültek, azonban ekkor több részlet is módosult a képeken. Szerencsére a felújítás előtti állapotról sikerült fellelni fotókat, így lehetőség nyílott az eredeti képek rekonstruálására, kiállítására.