2017. április 16., vasárnap

Kozármisleny kálvária

A település déli kapujában az egykori legelő helyén a Kozármislenyi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat 2010-ben horvát kápolnát épített.
2016-ban a kápolna mellé Kálvária-dombot alakítottak ki.
Az kálvária egyelőre elég sivárnak tűnő helyen áll, de talán egy ügyes kertészeti megoldással - fák-bokrok ültetésével – idővel a képet szebbé lehet majd tenni.
A nyers, vakolatlan tégla oszlopokban lévő képek alkotója: Rózsakerti Anita, a képek anyaga egy speciális, az időjárás viszontagságainak jól ellenálló bevont kerámia.
Csongrád kálvária


A csongrádi kálvária a Kéttemető utcai temetőben található (az utca elnevezése arra utal, hogy az út egyik oldalán a lezárt, másik oldalán a jelenleg is használt temető található.)
A kálvária építési idejét nem tudjuk pontosan, ám mivel a kis kápolna 1854-ben készült el, nagy a valószínűsége hogy valamikor a századforduló közelében készülhettek a stációk is. A tégla-építmények  állapota a sok évtized alatt igencsak megromlott, ezért a Városgondnokság 2012-ben felújíttatta - Fási Sándor és Turi Ferenc közreműködésével. 
(Az infókat köszönöm Bozó Máriának, Révész Józsefnek és Fási Sándornak)

A képeket 'FME' készítette, ezúton is köszönöm !


Tiszaörs kálvária


„1880-ban Kanizsay Károly apátplébános saját költségén építtette a falu déli oldalán található kunhalmon (a falu legmagasabb pontján)  a temető kápolnát…
A kápolnához vezető út két oldalán 1886-ig családok bevonásával megépítették a 14 stációt is. A stációk gondozását vállaló családok többnyire a stáció közelébe temetkeztek.
A temetőt 1970-ben lezárták, s azóta már nem temetnek ide.

A 125 éves kápolnát SAPARD pályázati támogatásból, az Egri Főegyházmegye támogatásából és a falubeli lakosság adományaiból sikerült felújítani. A stációk vakolata is javításra került, és új cseréppel lettek ellátva. A felújított stációk gondozását az egyházközség - a hagyományok szerint - családok, közösségek gondozására bízta.

(A kunhalom a Kárpát-medence alföldi területein található mesterségesen létrehozott jellegzetes földhalmok elnevezése, amelyek igen régről, többségükben a honfoglalás előtti időkből származnak. A kunhalom „olyan öt-tíz méter magas, húsz-ötven méter átmérőjű kúp, vagy félgömb alakú képződmény, amely legtöbbször víz mellett, de vízmentes helyen terült el, s nagy százalékban temetkezőhely, sírdomb, őr- vagy határhalom volt.”
Kálvária-halom a régi temető halma (94,1 m). Csúcsos formájú halom a település délkeleti szélén, a 34-es műút szomszédságában, tetején kápolnával, illetve régi sírokkal.)

Az üvegezett, napsütötte képeket nagyon nehéz fotózni... Az alábbi képeket FME-nek köszönöm:

Az alábbi fotókat innen hoztam: 

 Ezeket a képeket "Strombus"-nak köszönöm:

Ez pedig egy érdekes régi kép, innen: http://tiszaors.hu/ors_photo/displayimage.php?album=7&pos=1314
  

                 Az alábbi légifotót "Civertan"-nak köszönöm !


2017. április 14., péntek

Szentpéterfa kálváriaA gyönyörű fotókat és a kálváriaavatás hírét  TheFotoport-nak köszönöm !

A plébánia templomhoz vezető út melletti kálvária stációinak felállítását a község 2016-ban határozta el és 2017 április 14-én, nagypénteken került sor az új kálvária megáldására ill. felszentelésére.
Mivel a település lakossága többségében horvát nemzetiségű, ezért a keresztút is horvát nyelvű feliratokkal van ellátva.
A stációk mozaikképeit T. Takács Tibor, szombathelyi képzőművész készítette.

Az album ahonnan a fotókat hoztam, s ahol még további képek láthatók: https://goo.gl/photos/KHpsP3N2teMtJ4Vd8