2017. június 25., vasárnap

Mélykút új kálvária

A fotókat "FME"-nek köszönöm !

A mélykúti Szt. Joachim templom alapját 1761-ben rakták le, ezzel a község új központi magot kapott. A templom azonban az idők folyamán annyira szűknek bizonyult, hogy 1900-ban elhatározták, a templomot megnagyobbítják és két mellékhajóval ki is bővítették.
A templom körüli, - gyanítom országosan egyedülálló - igen különleges stációsorozat 2016-ban készült el. Az oszlopok négy oldalán más más képek, más más „szent utak” sorozat-képei láthatók.
Az „eredeti” - Krisztus halálát végigkísérő - stációképek gyönyörű, modern grafikájának Simon András az alkotója.
A családok útja képeit Ozsvári Imri, az öröm útja képeit Szanktusz Géza, a rózsafűzér útjának képeit pedig Imrik Zsófia alkotta.

A képek fémlapokra, különleges, időtálló nyomdatechnikával készültek.2017. június 13., kedd

Tass Alsószenttamás kálváriaA fotókat "FME"-nek köszönöm !
 
Sokan nem tudják, hogy Európa és Magyarország egyetlen Szent Jobb Lator temploma Tass-Alsószenttamáson van. ( A Jobb Lator az elítéltek és a velük valamilyen kapcsolatban levők védőszentje.) Kéttornyú templom a pusztában, immár elárvultan, a valamikori Állampusztai Börtöngazdaság területén áll. Szemben Dunaújváros kéményei látszanak. A templomot 2004. október 29.-én a haranggal együtt Bábel érsek úr és Gyulai püspök úr szentelték fel. Ez alkalomból az összes virágos díszítést nagy szeretettel, a mélykúti karitász csoport végezte.
A templom mögött modern keresztút található, melyet V. Majzik Mária Magyar /Nemzeti/ Örökségdíjas szobrász és keramikus művész adományként készített. 2005. március 18.-án Szabó Tamás akkori tábori püspök úr szentelte fel.

Dr. Majzik Mátyás, a Mécses Szeretetszolgálat Magyar Börtönpasztorációs Társaság alapítója, a szegedi fegyház volt nevelőtisztje, a később diakónussá szentelt börtönlelkész  álmodta meg ezt a kis templomot és kálváriát.
Emléktáblája a Szent Jobb Lator templomban látható:  
"Aki szerette az elítélteket" Dr. Majzik Mátyás 1940 - 2005

A sajnálatosan változó idők során ez a jónak induló kezdeményezés megszűnt, a kis házak kiürültek, a templom használatlanul áll, és a kis égetett agyag stációképeket az időjárás viszontagsága kikezdte, csak 4 darab van már meg mutatóban belőle, a többi elpusztult. Kár értük….