2012. november 26., hétfő

Majs kálvária


Eredetileg a saját, igen rosszul sikerült fotóim szerepeltek ebben a bejegyzésben. Azonban, mivel a malteros falra felfestett képek  üveglap mögött láthatók - a ragyogó napsütésben természetesen minden látszott, csak épp a stációkép nem.

A polgármester asszony segítségével azonban megszereztem az üveglap nélküli képeket, melyeket az én rosszul sikerült fotóim helyett közreadok. Ezúton is köszönöm a segítséget !

http://majs.ekisterseg.hu/telepules/tortenet itt részletes leírás olvasható a település történetéről, s kiderül, a falunak van még egy szép szerb-ortodox temploma is.  (http://www.majsiszerbtemplom.hu )
Számomra újdonság volt, hogy e leírás szerint a „mohácsi csata” tulajdonképpen Majson „történt” – igaz a sátorhelyi emlékparktól Majs nincs olyan nagyon messze. Vagyis a nagy csata helyszínére akár többen is pályázhatnak.

A temető, s benne a kálvária Sátorhely felől érkezve, egészen a falu elején van, s a felvezető út két oldalán állnak a stációk. A (szerencsére) megőrzött eredeti, gótbetűs  felirat szerint 1882-ben létesült többek adakozása segítségével. 1992-ben, majd  legutóbb 2018-ban újították fel. 
                                     
                                *********************
Meglepő módon Majs polgármester asszonya, Lajosné Pólya Krisztina volt az első, aki kálvária-adatok pontosítása ügyében a segítségemre volt. Az alábbiakban közlöm levelét, melyben beszámol a tudható adatokról.

„A Kálvária különlegessége, hogy nem egyedülálló építmény, hanem a temető szerves része. A temetődomb két oldalán, a sírokat kísérve húzódik a magasba. A temető kálvária keresztjeinek állítási éve 1874, a kálvária stációit 1882-ben emelték.  A hármaskereszttel szembe nézve jobbról az utolsó stáció alján emléktábla található.
A tábla szövege: Dieser helige Kreuzweg wurde zur ehre Gottes gegrundet und gewidmet im gem 1882 durch.  Magyarul: Ezt a szent keresztutat Isten tiszteletére állították és közreműködtek 1892-ben.

A stációt a következő családok állították:
Georg Peszel, Laurencz Frei, Georg Zeitfogel, Thomas Hau, Johan Schum, Johann Wald, Heinrich Glasl, Thomas Schneider, Josef Kasztorf, Anton Kresz, Johann Hau, Johann Faulstich, Johann Wiegand, Michael Strak, Adam Volk, Heinrich Schmied, Georg Hefner, Peter Wald, Christian Folk, Johan Hahn, Georg Hofman, Barbara Folk, Anna Conrad.

A rendkívül rossz állapotban lévő kálváriát - az stációk rogyadoztak, részben kidőltek - 1991/92-ben, Lelkes József plébános úr vezetésével a római katolikus egyházközség felújíttatta. A stációk alapot kaptak, a képek új színben pompáznak, üveggel védve vannak, a stációk teteje bádogburkolatot kapott, így védve van a külső hatásoktól. A stációk karbantartására az önkormányzat az utóbbi években gondot fordít. A stációk végén lévő három keresztnél a világháborúban eltűnt katonák családjai helyezik el az emlékezés gyertyáit, virágjait.
A kálvária elrendezése K-Ny irányú, nyugati végén három kereszttel.”

A Majsi Önkormányzat a temetőt és benne a kálváriát felújíttatta. A fákat (sajnos - bár talán érthető okból, a sírok védelmében) kivágták. Biki Endre 2019-ben készítette az alábbi képeket, melyeket ezúton is köszönök.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése