2017. július 29., szombat

Tatabánya Alsógalla kálvária

Felújítva ! A régi képeket is meghagytam.  2019.június.

Gedő Attila Tatabánya város plébánosának ezúton is köszönöm segítségét a kálvária történetének megismeréséhez. Sajnos a kálvária nem a plébánia tulajdonában van, így nem tudnak kezdeményezni semmiféle felújítást.

Frank József és neje, Beckl Anna Mária állíttatta 1890-ben a kálvária stációit, majd Frank György és neje Hoffmann Mária újíttatta fel 1948-ban.
A stációk háborús sérülését Dr. Vass Péter plébános 1953-54-ben javíttatta ki. A vaslemezre festett (olaj) stációképeket, amelyeket Görgényi István festett, ugyanekkor helyezték el. A vasból készült kétszárnyú ajtók és a márványra vésett stáció-feliratok mis ekkor kerültek elhelyezésre. A kereszt a stációsorral egyidőben készült.
Egy-egy család gondoz egy-egy stációt. Kieső helyzete miatt sok rongálásnak van kitéve.
1948-ig pap vezetésével nagypénteken keresztúti ájtatosság volt, a keresztjáró napok egyikén körmenet ment a kereszthez.
Manapság egyéni ájtatosság színhelye nagyböjtben, elsősorban nagypénteken. Családok, rokonok csoportosan keresik fel.
Húsvét hajnalán ma is élő szokás a „Krisztus keresése” hajnali 3-tól 6 óráig a stációknál és a keresztnél, húsvéti énekekkel és imádsággal.
(http://lexikon.katolikus.hu/J/J%C3%A9zus%20keres%C3%A9se.html)

Egy kis segítség a helyszín megtalálásához alább olvasható. Ezért és a fényképekért is köszönet Fotoport-nak ! Több kép látható itt: http://fotoport.hu/hng/kom-eszt/tbanya-alsogallai-kalvaria.htm

Alsógallán kálvária a Gödöri utcán át közelíthető meg (gépkocsival) – de gyalog is elérhető egy gazzal, fákkal benőtt ösvényen (2017 július).
A 12-es stációtól már viszonylag járható az ösvény és jobbról lehetővé válik a kilátás a város egy részére.
A stációoszlopok ugyanolyanok, mint a felsőgallaiak,  az oszlop középső részén kereszttel. A stációképeket körbefogó részt  - a 4-es és 5-ös kivételével -  olyan plexi-/üvegborítás védi, amely szinte lehetetlenné teszi a megfelelő fotózást. A bepárásodás és erőteljes fényvisszaverődések nagyon zavaróak.  A 14-es stációoszlopot valami vagy inkább valaki kidöntötte.(2017 július)  A keresztút végén csak egy feszület található, nincs a szokásos kálvária-szoborcsoport. 


A 2019-es felújított stáció anyagot ismét Fotoport-nak köszönöm. Kár, hogy  a stációk egy részének környezete nincs rendben (bár lehet, hogy a fotózás után mégiscsak befejezik majd a fűkaszálást...?) 

A stációképeket Gábor Éva Mária művésznő időálló anyagból újraöntötte,  magas hőfokon kiégetve kerültek a helyükre. A kőoszlopok hibáit is kijavították, illetve fehérre lettek lefestve.
 

 

Videó a kálvária felszenteléséről:
https://www.youtube.com/watch?v=qe0MfQSQv_U&feature=youtu.beNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése