2018. október 30., kedd

Jászjákóhalma kálvária


Az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm !


A jászjákóhalmi temető - mint hajdanán oly sok másik is - eredetileg a település szélén volt.
Amikor Mária Terézia az 1770-es években elrendelte, hogy a temetőket a templomtól, illetve a falutól távol kell kijelölni, akkor 300 év után itt is megszűnt a templom köré temetkezés, és közel egy km-rel távolabb, a falu szélén jelölték ki a temető helyét. Ez azonos  volt az 1963-ban megszüntetett öreg temetővel.

Mivel a lakosság száma  egyre növekedett és a különböző járványoknak is egyszerre sok halottja volt, így a XIX. század közepére már szükségessé vált egy új temető nyitása a zsidó- és az öregtemető mellett.
Mai képét a temető 1884-re nyerte el, amikor a korábbi Kálváriát a mögötte lévő kápolnával lebontották és kivitték az új temetőbe.

Befelé indulva a temetőbe, a fő út két oldalán a keresztút 7-7 stációja található. Ezek a stációoszlopok és benne a képek 2019-ben kerültek felújításra, mert a régiek már igen rossz állapotban voltak.
Szemák Gábor kőműves renoválta a  stációs oszlopokat, a fülkéket rendbe tette, kifestette. A zárszerkezet eredeti állapotba való visszaállítása Zsidó András keze munkáját dicséri. A fülkék ugyanúgy zárhatók, mint régen.
Nagy Tamás, jászberényi festőművész  végezte a stációs képek digitális felújítását. Hihetetlen munkát végzett, hiszen némely kép, már nagyon-nagyon rossz állapotban volt.
A munkálatok anyagi hátterét az Önkormányzat, valamint nagyon sok jákóhalmi ember adománya biztosította. Az elmúlt két év katolikus báli bevételeit erre a célra fordították.

A kálvária régi történetéről még megemlíthető, dokumentum maradt fenn arról, hogy amikor  a stációkat  elhelyezték, sok lakost félrevezettek. Többen ugyanis kifizettek 1-1 stációt abban a hitben, hogy megépítését követően az, az ő sírjukhoz kerül. Amikor viszont elkészült az új terv, csalódniuk kellett, mert a mai formában helyezték el ezeket. Az érintettek perre mentek, és nekik lett igazuk.

A stációk között szép oltott akácok álltak mindkét oldalon, 130 éven át. Sajnos hiába volt a korábbi önkormányzat 1992-es helyi rendelete a fák védettségéről, a következő önkormányzat az új pappal egyetértésben 2014-ben kiirtatta azokat.

Továbbmenve egyenesen a Szent Kereszt Felmagasztalása temetőkápolnához érünk, amely előtt Krisztus-szobor áll a két latorral: mely befejezi az idevezető temetői út stációinak történetét. Ez az a kápolna, melyet 1884-ben lebontottak és itt építettek ismét fel.


Képek a felújítás előtti állapotról:

Az alábbi két képet a  geocachingról hoztam:
Egy kép a régi stációsor  képei közül

A kálvária a felújítás után. A képeket Terjéki Tünde polgármester asszonynak köszönöm:

 

 

 

A keresztekről Pethő Mária készítette a képeket - ezúton köszönöm ezt is.

A térkép után - kivételesen - még egy szokatlan "kiegészítés" következik. Hátha érdekel valakit...

 


A felújított és 2019 nyarán átadott jászjákóhalmi kálváriának különös története van, amit mindenképp szeretnék közreadni.

Amikor még csak a tervezés folyt, hűséges segítőtársam Pethő Mária próbálkozott először a  felújított stációképek fotóinak megszerzésével – a plébánostól azonban elutasító választ kapott. Nem kell azt fényképezni ! ("Törődjön inkább a saját lelkével  !")   Ha át is adják a stációkat, a fülkék úgyis zárva lesznek és azért nem fényképezhetők a képek, „mert a vandálok ellopják, vagy megrongálják” – mondta a plébános.
Hadd jegyezzem meg, egy falusi papnak talán az is feladata lenne, hogy ezeket a rongáló falusi fiatalokat kicsit jobb irányba terelgesse, nem tudom, ezt megpróbálta-e ? Bár úgy látszik, a jászjákóhalmai papnak erre sem igénye, sem ideje nincs. Csak a félelme van és a tiltó hatalma…. Ezekkel sajnos a mai világban nem sokra megy….

Azért egészen nem adtam/adtuk fel a reményt, hiszen elég furcsa lenne, hogy közel 500 magyarországi kálvária felkerülhetett, de pont a jászjákóhalmi nem. Gondoltam is, talán a pápai nagykövet segítségét kellene kérnem…

Erre azonban nem kellett sort keríteni. Bajunkat/bánatunkat elmondtuk Terjéki Tünde polgármester asszonynak – aki megígérte, ha megtörténik az átadás, elkészíti a képeket, és elküldi, hogy a kálvária-gyűjteményt ezzel teljesebbé tehessük. 

Megtaláltuk/felfedeztük/kinyomoztuk a képek felújítóját is, (Nagy Tamás – Jászberény) vele is felvettük a kapcsolatot és ha minden kötél szakadt volna, valószínű tőle is megkaptuk volna a képeket. Azonban a polgármester asszony volt olyan kedves, hogy az átadáskor elkészítette és el is küldte a stációk képeit, melyek fentebb láthatók. Végtelenül hálás vagyok érte, ezúton is nagyon köszönöm !

Azt még meg kell jegyeznem, hogy ez ügyben (t.-i. hogy a pap megtiltotta a stációképek lefotózását) – az egri főegyházmegyénél panasszal éltem, de a 2019.augusztus 5-én elküldött E-mailomra a mai napig (2019.szept.28) semmiféle választ nem kaptam.
Talán ezt se minősítem - habár nekem azért  vannak fogalmaim a minimálisan kötelező udvariassági szokásokról és az ügyiratkezelés szabályairól. (Bár lehet, én ezzel a tudással már kimentem a divatból.)

Mindent egybevetve, Istennek és segítőimnek hála és köszönet: de mégiscsak elkészült és felkerült a gyűjteménybe a jászjákóhalmi kálvária is !2 megjegyzés:

  1. Gratulálok a kitartásotokhoz, hogy végül ez is felkerülhetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A 457 kálváriával összesen nem volt ennyi gondom, mint ezzel. De én is boldog vagyok, hogy sikerült, köszönhető ez a pm. asszonynak !

      Törlés