2021. április 26., hétfő

Szőkéd kálvária

Szőkéd eldugott, piciny falu Dél-Baranyában, első említése az 1181-es évből származik Scuched néven, ekkor Szeles, ma Udvard határjárásakor említették nevét. A török hódoltság során lakossága kicserélődött, a magyarok mellett horvátok is megtelepedtek itt. Csak a 19. század elején kezdtek magyarok és németek betelepedni a baranyai bosnyák nemzetiségű faluba.

Akármilyen pici, mindentől-messzi falu is Szőkéd, régi hagyománynak számít itt a keresztút járása. Azonban saját stációkkal nem rendelkezett a község. 2021-ben a képeken látható szabadtéri alkotással akartak kedveskedni, mind a hívőknek, mind az odalátogatóknak egyaránt.

A jelenlegi keresztút április végégig tekinthető meg a szőkédi temetőben, de tervezik végleges formában történő kihelyezését is.
Az ötlet megvalósítója, Bunyevácz Tímea elmondta, hogy a tervek szerint a helyi fiatalokkal karöltve hozták volna létre a stáció-jeleneteket, de sajnos a vírushelyzet közbeszólt, így Tímea és családja keze munkáját csodálhatjuk meg, ha arra járunk.

2 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik, bár naív, de szívhezszóló.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, talán pont az egyszerűsége az, ami megfogja az embert.

      Törlés