2024. május 27., hétfő

Csólyospálos kálvária

Csólyospálos Bács-Kiskun megye délkeleti csücskében, a Kiskunság keleti peremén, Kiskunmajsától 12 km-re, a Szegedre vezető műút mentén fekszik, s e kicsi településen, melynek lakos-száma a kétezret sem éri el,  most kálváriát avattak…

A terület az őskortól kezdve folyamatosan lakott volt, bronzkori és népvándorlás kori jelentőségét régészeti források igazolják. A falu határából került elő a híres csólyosi kun sírlelet. A XV. századi írott forrásokból már ismert a Halas központú kun szállások területén fekvő Csólyosszállása és Pálos helységek neve is. A két puszta egyesítésére, önálló községgé válására már a századfordulót követően helyi kezdeményezések indultak. Csólyospálos falu azonban csak 1945-ben kezdhette meg önálló életét.

A templomépítés ötlete először 1926-ban került napirendre.1937-ben Rétei Gyula plébános irányításával új lendületet vett a templomépítés ügye. Megindult a gyűjtés,  végül a Veszelka Mihályné által adományozott területen épült fel. Az épület alapja terméskőből készült, amelyet helyi gazdák ajánlottak fel. Az elkészült templomot 1939. június 12-én benedikálták. Vedres Béla szentelte fel Jézus Szíve tiszteletére.

A keresztút építésének gondolata Gál József csólyospálosi plébánostól származik és közel két év telt el az ötlettől a megvalósulásig. A domborművek a csólyospálosi származású és ma is ott élő – kerámia és szilikátipari-tervező diplomás, valamint vizuális környezetkultúra szakos tanár – Lendvai-Barka Melinda alkotásai. A stációk építményeit férje, Lendvai József készítette. A kálvária felavatására 2022.június 24-én került sor.

A stációk képeit a köztérképről hoztam, köszönet érte "Cédrus"-nak.















A Google évek óta tartó "variálgatásai" miatt most már egyszerűen kezelhetetlen a térképes megjelölés úgy, ahogy eddig az lehetséges volt. Egyelőre csak linken tudom mutatni a helyszínt.

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1V1UAPdR0-x4SeolxQLWI1ofTRq0&hl=hu&ll=46.41741862833128%2C19.83971327468295&z=18

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése