2013. május 5., vasárnap

Etyek kálvária


A fotókat és térképet „bolyak”-nak köszönöm.

Kálvária-domb, Az etyeki kálvária története talán a templom építése idején, vele egyidőben, vagy nem sokkal később kezdődött. A stációk elhelyezése és rendje a felfelé vezető úton cikk-cakk-vonalban, majd a magaslatokon körben találhatók. A fülkékbe helyezett képek fémlapra (vaslemezre, bádogra) voltak festve. Festőjük ismeretlen. Kálvária képe még romjaiban is nagyszerű látványt mutat a falu közepén. Fellelhető a rendező elv, az adottságok érvényre juttatásának szándéka. A stációk sora a térszervezés szép rendjére vall. A Kálvária felújítása 2000 februárjában kezdődött és június végén fejeződött be. Átadása és felszentelése az Etyeki Búcsú alkalmából volt. A stációkövek, a Szent Vendel szobor és a három kereszt restaurálását Rákos Péter, Sütő József és Mészáros János restaurátorok végezték. A stációkon lévő alumínium kereszteket Vendli Péter készítette. A mozaikképek  Csókos Varga Györgyi munkái.




















 

6 megjegyzés:

  1. Csak azt sajnálom, hogy illatmintát nem lehet csatolni a képekhez. Ez a szimpla orgona talán a legillatosabb az összes közül. Nagyon örülök, hogy pont most mentem ide fényképezni, nem gondoltam, hogy ekkora gyönyörűségben lesz részem.
    bolyak

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen nagyon régota ott vannak és mindenki oda megy fotozni

      Törlés
    2. Az orgonát, vagy a kálváriát ?

      Törlés
  2. Hasonló jutott nekem is eszembe. Ismerek egy hasonló vadorgonás helyet (bár ott kálvária nincs) ilyenkor ott járni olyan, mint ha nem is ezen a Földön lennél....

    VálaszTörlés
  3. buzar.nikolett@etyekisuli.hu2020. május 28. 3:25

    Szerintem nagyon gyönyörű lett a kávária

    VálaszTörlés