2014. augusztus 13., szerda

Bakonynána kálvária

A fotókat FME-nek köszönöm.

A templom körüli kálvária építése 1929-ben kezdődött és a település katolikus lakosainak támogatásával, segítségével 1931-ben készült el. A II. vh. után – sok más kálváriával együtt – ez is lassan kezdett tönkremenni, de valahogy mégiscsak túlélte a nehéz időket. Végül lehetőség adódott, hogy a falu rendbehozza kálváriáját – és ma igen szép, dicséretre méltó állapotban láthatjuk. 2005-ben szentelték újra.
Nem csak a stációoszlopokat újították meg, hanem a régi képek helyére új márványképek kerültek.
Részletek itt olvashatók, látható egy régebbi és a felújítás utáni stációoszlop, az építkezést támogatók neve felkerült a stációkra is:


Pethő Mária kiegészítése, köszönöm !      
"A templom építésének 100. évfordulóján, 1928-ban fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a templom kertjében kálváriát emeljenek. A felhívás nyitott fülekre talált, mert már egy év múlva megépült a 14 stáció és elkészült a három kőkereszt is. A következő évben, 1930-ban épült meg az a 1,5 m magas emelvény, amelyre ráállították a golgotai kereszteket, pótolva így a természetes magaslatot. Az emelvény hátsó részében, a keresztek alatt, egy földbe mélyített, kővel kirakott kápolnát alakítottak ki. 1931-ben nyerte el végső formáját az együttes. A három kereszt közé Mária és János apostol faragott homokkő szobrát állították, míg az emelvény hátuljában lévő kápolnába Szent. Péter szobra került. A Kálvária felújítása közadakozásból 2005-ben készült el."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése