2015. augusztus 8., szombat

Pilisjászfalu kálvária


A fotókat L.Katalinnak ezúton is köszönöm !

A pilisjászfalui kálváriának nem szokványos a története. A településtől többen, már régóta rendszeresen járták ezt a stációk nélküli „kálvária útvonalat” és tervezték, hogy egyszer ide kálváriát építenek. Az út végén egy kereszt pár évvel ezelőtt el is készült, adományokból talán a stációsor fele is elkészülhetett volna már, amikor e kálváriajárók egyik tagja, Manninger Gábor a Szövetség Pilisjászfaluért Egyesület elnöke autóbalesetben elhunyt. Barátai, tisztelői az ő emlékére összefogva, adományaikból létrehozták ezt a kálváriát, melynek rajzait Simon András készítette, a kifaragója pedig  Ambrus Aladár volt.
(http://www.piliscsabatemplom.hu/kapolna20143.pdf)

A képek Simon András grafikusművész keresztút grafikái.



 
 








Az alábbi szép képet "Strombus"-nak köszönöm:


2021-ben Pethő Mária is járt ezen a reménytelen helyszínen, az alábbi két képét megmutatom, a többiek csak a helyszín sivárságát bizonyítják...







4 megjegyzés:

  1. Szépek elrendezéssel tetted fel a képeket, és látom, hogy információt is tudtál szerezni róla. A kálvária történetét mi nem is ismertük. Köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Inkább nekem van mit köszönni, hiszen nélkületek még csak a létezéséről se tudtam volna. Elég szomorú apropóból készült - de a lényeg: a csendhegyeken fent van ! :-)

    VálaszTörlés
  3. Kedves "aranyos fodorka! Remélem, nem bánod, hogy a kommentben osztom meg a következőket Veled, Veletek, s nem levélben! Először is hála és köszönet Neked, hogy a gondolatodat tett követte, s létrehoztad ezt a blogot! :) A Pilisjászfalun, a Nagy-Somlyó hegyen felállított Keresztútról, pontosabban a keresztutakról, az imádság helyéről szeretnék pár sort megosztani veled, mint egy azok közül, akik járják, amióta ismerik a helyet, a hegyet!

    Számomra is
    fontos közbenjáró hely, és közbenjáró imádság is egyben a Somlyó hegyen járt keresztutak.
    Áldás, megújulás, vigasztalás, gyógyulás, megerősítés, megtérés, enyhülés, lelki béke, öröm, fontos döntések megérése, összetartozás és összetartás, kiengesztelődés ajándékai: Ezek a tartalmak mind benne vannak a hely atmoszférájában, s talán él is még pár ember a faluban, akik a 90 -es évek előtti időkről is tudnának beszélni.
    A hely szemmel láthatóan igen régről őrzi a mélyről az ég felé tartó imák nyomait, amiket már jóval előttünk is, a mi beköltözésünk (1996 tavasz) előtt is zengetett a Szentlélek minden erre ráhangolt ember szívében!
    Számos kitaposott kis ösvényt hordott és hordoz a hátán a hegy. A régi, végtelenül egyszerű vaskereszt, rajta a fohásszal, felirattal - egy lány gyermek édesapja iránti örök szeretetének mementója - a hegy tetején már a mi beköltözésünkkor, 96 tavaszán jelezte számomra: itt él a Lélek, itt a hegyre fel kell menni, s fel is mennek hosszú évek óta azok, akik felemelkedni vágynak, vagy az égig érni, vagy csak rátekinteni saját életükre, egy másik perspektívából!
    A Somlyó tetejéig vezető Keresztutat utakat tehát már régóta járják, ki tudja, kik, hányan, s régóta megrajzolta, s vezeti is azóta a Szentlélek! Ettől lett ilyen nagyon erős hellyé, ennyire komoly és mély meghallgatás helyévé!
    Személyesen ismerek pár embert, akikkel én magam úgy jártam be eme utat, hogy amikor ők elindultak rajta, még nem tudták, kihez fohászkodjanak, s az út végére megszólalt bennük Isten, s ők meg tudták szólítani Őt! Nagy titok ez.
    A helybeli, közel 17 éve alakult regnumi közösségek fiataljai is járják, szüleikkel együtt a Keresztutakat, nem csak Húsvéti időben! Családok szeretett családtagjaikért, barátok és ismerősök egymásért, a faluért indulnak útnak minden évben.
    Volt már rá példa nem s egyszer, hogy nem helybeliek, s nem helyi közösségek is imádkoztak ehelyt: nagy kegyelmeket kaptak, kaptunk, mind, akik itt járunk, jártunk belső utat a hegy teteje felé haladva!
    Nagyon sok valódi, súlyos, gyógyíthatlan betegségből gyógyulás és megtérés, vagy megújulás a gyümölcse ezeknek az utaknak, s ez még csak annyi, amennyit én láthatok ebből a kegyelemi kiáradásból!
    A hegy, a Somlyó (az áldott hely), a Keresztúttal mindenkit vár a Pilisben!
    Szeretettel, Balázsi Tünde Gabriella, Pilisjászfalu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde, köszönöm leveledet - az egészet közreadom, akit érdekel a téma bizonyára szívesen olvassa soraidat.

      Törlés