2016. február 7., vasárnap

Segesd kálvária


Az ismertetőt  Spanics Kalatinnak, a domborművek alkotójának köszönöm,  a stáció-fotókat és a templomkert képeit"Fotoport"-nak.  

Segesd már a bronzkorban is lakott hely volt, először 1193-ban említik írásos emlékek Sequest néven. Később Segest, Següsd, majd Segesd alakban is előfordult. Az államalapítást követően sokáig a királynék birtokának számított. A középkorban a mai megye területén két megye volt: Somogy és Següsd, utóbbit II. Endre feleségének, Jolántának adta hozományul, s a település kisebb megszakításoktól eltekintve egészen 1395-ig a királynékat szolgálta. 1215-ben már nagy temploma és tégla vára volt, ahonnan IV. Béla a tatárjárás után az ország sorsát rendezte. Jelenlegi templomát és kolostorát 1777-ben építették, Dorfmeister István munkái is megtekinthetőek benne.

A templom és a kolostor műemlék, melyet nagyon szépen rendbe hoztak, a hozzá tartozó parkkal együtt. Régen a templomhoz vezető út mellett kerítés volt, fakeresztekkel. Ezek az idő során tönkre mentek. Tallián Attila helyi vállalkozó megépítette a műemlék együttes kerítését téglából, melyben a stációk is helyet kaptak. A stáció költségét a hívők állták, a környezetét az önkormányzat alakította ki.
2015. november 22-én megtörtént az átadás rövid ünnepi beszédekkel és egy körmenettel.

http://nagyvofely.hu/segesd/templomok
Civertan légifotó

4 megjegyzés:

 1. Szépek a domborművek és az éjszakai felvétel is!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. És úgy örülök, hogy egy eddig ismeretlennel szaporodott a gyűjtemény. Sőt, tippet is kaptam, hol kellene/lehetne érdeklődni még.Rajta vagyok !

   Törlés
 2. Válaszok
  1. Örülök, hogy "rátaláltál" és hogy tetszett !
   :-)

   Törlés