2017. január 2., hétfő

Mélykút kálváriaA képeket „Babarci tekergő”-nek köszönöm !

A déli országhatárhoz közel fekvő Mélykút Bács-Kiskun megyei város, a török idők előtt is lakott hely volt. A város eredetmondája szerint ezen a vidéken valamikor erdők voltak. Az erdőben szarvasok, őzek éltek. A vadászok a szarvasok nyomát követve jutottak el a mai város közepére, ahol egy mély, jó vizű kútra bukkantak. Az itt alapított települést a kútról nevezték el.
A XVIII. század második évtizedében új letelepülők jöttek a történelmi Magyarország északi, keleti, nyugati megyéiből.
A település arculatát a templom formálta,  kiemelkedő dombra építették, így alkalmas központ lett.

Mélykút városának kálváriája a temetőben található. 1999-ben készültek el Stekly Zsuzsa bonyhádi iparművész gyönyörű  tűzzománc képei, melyek ez évben, mindenszentek ünnepén kerültek megszentelésre.
A stációoszlopok felújítására 2014-ben került sor, Jánosik István szobrászművész segítségével. A kálváriáról készült videó itt tekinthető meg:

https://get.google.com/u/0/albumarchive/107288761957617258005/album/AF1QipPhhbKMutY7PzwXVe2LeSZg_mw2ZCLtXE4lEDdl/AF1QipM8rIHzX8_5qQcWGGTa9P6FhQskuUqcdhFLRBjP

Ezúton köszönöm Kovács Tamás polgármester úrnak az engedélyt, hogy az alábbi honlapról átvehettem az elkészülés-kori tűzzománc képeket !

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése