2017. december 2., szombat

Gutorfölde kálváriaGutorfölde első templomát 1334-ben említik. Később nehézségek támadhatnak, mert egy 1501-ből való feljegyzés szerint nem volt papja. A török pusztítás miatt elnéptelenedő falu lakóit a háborúk után a templomnak csak romjai fogadta. 1717-ben mindössze csak nyolc család lakta. Ekkor Páka filiája volt. 1720-ban újjáépítették a templomot, amit Szent István király tiszteletére emeltek, de ennek tornya nem volt. A kápolna egyik harangját egy faállványra, másikat egy almafára függesztették fel. A templomtornyot csak 150 év elteltével építették fel.
A szombathelyi püspökség megszervezése után Szily János püspök szerette volna önálló plébániává tenni, az akkor már 392 fős falut, de ezt a hívek anyagi helyzetük miatt nem vállalhatták. A templom már 1811-ben romos volt…. Gutorföldén 1928-ban önálló lelkészséget hoztak létre, és néhány év múlva a paplak is kész lett.

A templomhoz 1986-ban sekrestye épült, mely hittanteremként is szolgált, a teljes felújítása 1994-ben történt. A felújítás során kicserélték a teljes tetőt, a torony faszerkezetét, betonkoszorút építettek a falak megerősítésére. A tető cserépfedést kapott, a torony rézlemezt, a nyílászárók ki lettek cserélve, új elektromos hálózat készült, külső-belső vakolás, festés. A főoltár teljes restaurálása is ekkor történt.

A feljárati lépcső mellett álló keresztút 1996 nyarán készült. A templomot újraszentelték 1995. július 25-én. A templom oltár képe Szent István király felajánlja országunkat a Szent Szüznek. Gutorföldén a Szent István király tiszteletére épült templom ünnepén, augusztus 20-án van a falu búcsúja melyről már 1777-ben említést tesznek.
(https://www.gutorfolde.hu/egyhazkozseg/)

"A kisebb méretű bronz domborművek összezárt tenyerekben végződő oszlopokon kaptak helyet. Ez mintegy Isten oltalmazó szeretetét jelképezi. A kálvária érdekessége, hogy nem 14, hanem 15 stációból áll. A tizenötödik a templom előtti kőtömbön Jézus Krisztus feltámadását tematizálja. Szintén ennek a stációnak a része az oszlopon álló Jézus szobor (ez egy "formaöntvény", hátulján a sorszám is szerepel). A kálvária domborművei 1984 és 1987 között készültek, Németh Mihály, sárvári szobrászművész munkái." 'Horanka' fotója

Az alábbi fényképeket Huber Csabánénak köszönöm !

Az alábbi képeket 'Horanka'-nak köszönöm:

4 megjegyzés:

 1. Van itt kálvária? Ezek szerint igen. Mit meg nem tud az ember.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyan régóta csend volt a csendhegyek környékén, hogy nagyon megörültem ennek a mai anyagnak ! :-)

   Törlés
 2. Ilyen kezes megoldással ha jól emlékszem Vasváron találkoztam.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Látod, nem emlékeztem rá, meg kellett néznem - és tényleg...Csak ott a stációoszlopok fából faragottak.

   Törlés