2018. március 24., szombat

Karancsság kálvária

A teljes anyagot, a leírást, a fényképeket Pethő Máriának köszönöm !

2012. December 14-én Beer Miklós váci megyéspüspök átadta a Nógrád megyei Karancsság községben az Egyháztörténeti Múzeumot és megáldotta a Nepomuki Szent János-kápolna és a templom között épített keresztutat.
Az ünnepség a múzeum átadásával vette kezdetét, Petrás Mária kerámiaművész énekszolgálatával.
A szentmise előtt a település polgármestere, a záró áldás előtt pedig Kapás Attila köszöntötte mindazokat, akik hozzájárultak az ünnephez: Tóth András pályázatírót, Petrás Mária kerámiaművészt, a kivitelező cég képviselőjét, valamint azon cégek vezetőit, akik a keresztút díszkivilágítását biztosították. A téglákat közmunkások rakták le. Örömvasárnap közeledtével az ünneplő közösség együtt örvendezett a községet és a lelkeket gazdagító Egyháztörténeti Múzeum és a keresztút létrejöttének. A gondviselő Istenre hagyatkozva mertek nagyot álmodni, mertek tenni, és összegyűlhettek ünnepelni.

Indító kápolna:
1767-68-ból származó kápolna is, amely a hagyomány szerint Zách Felícián a község határában állott egykori  várának a köveiből épült. A Nepomuki Szent Jánosról elnevezett kápolnát a névadó szobra díszíti. A barokk főbejárat fölött a homlokzaton a szentről megemlékező latin nyelvű felirat ún. kronogramma olvasható. Külön érdekessége, hogy ha a kiemelt betűket római számnak tekintve összeadjuk, megkapjuk a kápolna építésének évét: 1767-et. Latin felirat: SACERDOTIS PVRPVRATI JOANNIS NEPOMVCENI HONORIS PATRONI HONORI ETEVERCETAE VENERATIONIPERENATVRA PIIS EXPENSIS SVRREXIT Magyarul: Jámbor adományból azért épült ez a kápolna, Hogy maradandó emléket állítson a vértanú pap, Magasztalt védőszent, Nepomuki Szent János Dicsőségének és a jótevő iránta érzett tiszteletének. Előtte kőkereszt 1928-ból.

Temploma: Szent István király nevére lett szentelve.  Az első látnivaló, amely már kilométerekről szembetűnik, az 1891-92-ben épült  31,5 m hosszú, a toronynál  41 m magas templom, amelyet a százéves évforduló tiszteletére újítottak fel  1992-ben. Az újraszentelést dr. Paskai László bíboros esztergomi érsek végezte.  http://kirandulastervezo.hu/celpont/karancssag/templom

Karancsság Boldogasszony búcsújáróhely és szentkút: 
Búcsúja  Kisboldogasszonykor van.
A régi kálvária keresztje és Mária szobra:

Az alábbi képet Lőrinc Kingának köszönöm:
2 megjegyzés: