2018. július 16., hétfő

Jászfényszaru kálvária

Az ismertetőt és a fotókat Pető Máriának köszönöm !


1880-ban A Szent Kereszt temetőben elkészült kápolnával egy időben, akörül, U alakban, különböző  családok felajánlásával épültek meg, egymástól kb.15 m távolságra a stáció állomásai, melyeket  Csák József kőfaragó készített.
A stációk első felújítására 1938-ban került sor, a finanszírozók neve a stáció alján lévő vörös márványlapba bevésve látható.
A kápolna-építés 100 éves évfordulója tiszteletére, 1980-ban  a stációk többségének ismételt javítását, felújítását, a felállíttatást támogató családok leszármazottai támogatták, melyet az első, vörös márványtábla alatti kis fehér márványtáblák felirata jelez. Legutóbb a stációk javítása, festése 2000-ben adományokból történt.

A szent Kereszt felmagasztalása temetőkápolnát, s  annak teraszán  lévő Golgotát  Szűcs Mihály és neje, Berze Terézia építette. Ezt is 1880-ban szentelték fel. A Golgotán még két szobor áll: Szűz Mária és szent János apostol. Élő kápolna: hétköznap és vasárnap is mutatnak be misét benne.




























2 megjegyzés:

  1. ... és nyilvántartják a stációk alkotójának nevét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ? A stáció oszlopokra, vagy a képekre gondolsz ? Vagy a finanszírozókra? Mert a stációoszlop alkotója fentebb olvasható. A finanszírozókról van listám, de azt nem tettem be a blogba. Ám a domborművek alkotóját nem tudom. Valószínű nem egyedi alkotás, hanem valami "sorozat" másolata. Nem a közismert és ugyancsak sorozatban gyártott Zsolnayk egy példánya. (lásd pl. Máriagyűd...)

      Törlés