2019. január 17., csütörtök

Békéscsaba kálvária


A képeket és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm. A stációképek fotoshoppal történt "megszépítését"  pedig Debinek köszönöm.

A békéscsabai Szarvasi út melletti katolikus temetőbe 1865-ben temettek először. A kápolna és az alatta levő sírbolt 1894-ben  épült.  1897. november 1-jén szentelte meg az új temetőben a Szabó Györgyné és nővére, Laurinyecz Mária által felállított keresztutat P. Csokán Fidél ferences rendi szerzetes Máriaradnáról.
A stációoszlopok téglából épültek, bádog fedéllel, a fehérre festett fülkéikben Krisztus szenvedését ábrázoló képek voltak.

A kápolna harangját az I. világháborúban katonai célokra elvitték. A harang pótlására 1921-ben került sor, amikor a kápolna építtetőjének unokája, Laurinyecz Mihály és neje új harangot csináltattak a kápolna részére, melynek ünnepélyes felszentelése 1921. szeptember 21-én volt. A mintegy 80 kg súlyú, bronzból készült lélekharangot 1997. decemberében ellopták. Sajnos, ugyancsak ellopták a stációképeket is. Most csak olcsó, már megfakult, fotómásolatok láthatók.



















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése