2019. március 20., szerda

Pári kálvária

STÁCIÓKÉPEK HIÁNYOZNAK

A kálvária képeinek közreadását a felvételt állítólag készítő megtiltotta. Ha valaki tudna a stációkról, a helyszínről fényképeket küldeni, köszönöm előre is. Fizetni nem tudok érte.


A településről már a 14. században említést tesznek pápai adókönyvek, de nevét feltehetően a 16. század közepén itt élt nemesek, Johann és Simon Paari után kapta.
A török uralom után elnéptelenedett Páriba is németek települtek 1726-ban a Fekete-erdő és Baden-Würtenberg területéről, akik kitartó szorgalommal és kemény munkával tették élhetővé az elhanyagolt területeket.
Az 1945-ben kényszermunkára hurcolt, illetve a három évvel később kitelepített németajkúak többsége soha nem térhetett vissza szeretett szülőfalujába. Házaikba felvidéki magyar családokat telepítettek.

Pári lakossága kezdetektől katolikus vallású. Az egykori fatemplom helyén 1767-ben emelték a mai háromhajós, félköríves szentélyű barokk stílusú templomot.
Mint majdnem minden svábok lakta faluban, itt is volt stációs kálvária. Információink szerint azonban ezt, amikor „nem volt divat” vallásosnak lenni, tönkretették, a stációkat eldózerolták. Alig maradt meg a régi stációoszlopokból valamennyi. Az „új” kálváriára ezeket a megmaradt darabokat helyezték vissza. Kérdés, hogy most már akkor örökre ilyen marad a pári kálvária ?
Egyébként a település déli részén emelkedik a Kálvári-domb, ahonnan csodálatos látvány tárul elénk. A padokon megpihenve élvezhetjük a természet nyújtotta szépséget és nyugalmat és elgondolkodhatunk a világ dolgain….


2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy ez is megvan. Azért kár, hogy ennyire elhanyagolták: szép lehetett eredetileg. Mariann

    VálaszTörlés
  2. Számomra ezek a legmeghatóbbak.

    "Sic transit gloria mundi"

    VálaszTörlés