2019. május 29., szerda

Recsk kálvária


Az ismertetőt és a fotókat Pethő Máriának köszönöm !


A kálváriáknak is megvan a maguk kálváriája. Így lehetne röviden összefoglalni a recski kálvária történetét.  A kálvária területe gróf Barkóczy Sándor és felesége tulajdona volt. Az első kereszteket ők állíttatták kb. 1910-ben.  Az erdejükből vágatták a fákat, ácsmesterek ingyen faragták, és lóval húzták fel a hegyre.
A gróf 1942-ben adta el a kastélyt az irgalmas nővéreknek. A németek 1944-ben kivágták a kereszteket. 1945-ben lett újra felállítva. 1968-70 körül Kiss Pál plébános idejében Pócs József újította fel.
A gróf kápolnát is építettet a zsidó temető felett Jézus szíve titulussal. Ennek oltára bekerült az új templomba.  Az Ávós-katonák a kápolnát szétbontották és a kriptát is  az 50-es években.

Ma elhanyagolt állapotban van a kálvária domb, a kálvária keresztek megközelíthetetlenek a bozótos miatt. Itt régebben sem voltak stációk, csak a 3 kereszt.  
Az egyházközösség tervezi a rendbetételét. Hagyományt szeretne teremteni: minden évben virágvasárnap előtti szombaton keresztúton felmenni és imádkozni a Kálvárián. Terveik arra irányulnak, hogy ez egy közös, ökumenikus ima-alkalom legyen a községünkben élő összes keresztény embernek: reformátusoknak, evangélikusoknak és baptistáknak.

A temető aljában, egy vonalban találhatók a stációk nagyon szép diófasor alatt. Ez utóbbi már 1930-ban állt. Ezen dátum előtt épülhetett a kálvária. A stációfülkékben a már több helyen látott (Szob, Székesfehérvár, Bakonybél stb.) öntött vas domborműveknek  mészkőből, vagy jobb minőségű alapanyagból készült változatai láthatók.
Felújítása  2010-2011-ben  történt. Ez csak a domborműveket érintette, a fülkék rossz állapotban vannak.
Virágvasárnap 1930-ban már itt kint volt a keresztútjárás.
A kálváriához tartozó keresztek, ill. szentsír nincsenek a temetőben. 















A ma bozótos Kálvária fotója:  www.recsk.hu/?module=news&action=show&nid=173835 (Sajnos jobb minőségű képet nem találtam a neten...) 




Recsknek  1696-ban már temploma volt, a mai templom 1891-ben épült. A középkori római katolikus templom (amelyet Szent György tiszteletére szenteltek) tornya még a 19. század végén is épségben volt. Ekkor Kis István pesti építész egy új templom építésére tett javaslatot. A mai komplexum az ő tervei alapján 1891-ben épült meg szent István tiszteletére. 









 

2 megjegyzés:

  1. Ahogy látom szép nagy temető. A stációk valóban szépen helyezkednek el, és a domborművek elég jó állapotban vannak. Szép vidék, még 2014-ben jártunk itt, mármint Recsken és a környékén.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És reményt-keltő, hogy a kereszteket is fel akarják újítani, rendbe-hozni. Jó hallani, hogy ilyesmire is van igény.

      Törlés