2020. szeptember 14., hétfő

Tar kálvária


A fotókat és a leírást Pethő Máriának köszönöm !


A Fájdalmas Szűzanya kápolna a régi, gyakran vizesedő  kápolna helyére épült.  Ezért oldala falécekkel  lett borítva. Szobrait a templomból hozták át.  A műemlék templom alatti területen  a harangozó lakás helyét a stációsor vette át. Ezért csak kis helyre lehetett tervezni, melyet Csonka Csaba plébános  atya végzett a polgármester (Turopoli Zsolt)  támogatásával. Pályázat nélkül, önerőből (a tari „hadra fogható” férfiak segítségével), a  hívek adományából és az önkormányzat támogatásával épültek  fel a téglából álló, felül  vörös cseréppel borított  stációfülkék. A stációképek  Antal Gergely tari kerámikus művei, aki zománcképekben álmodta meg elképzelését.  Ő a Palóc Út kézműveseinek tagja. A stációk be vannak kerítve és szép kapuval ellátva.

A kálváriát  2015. szeptemberében avatták fel. Beer Mikós váci püspök szentelte fel. Régebben nem volt kálvária a faluban. Most a plébánia épület kertjében található.
A kálvária építését alig akarták engedélyezni. Végül  Tar Lőrinc  emlékére sikerült megvalósítani. Bár ezzel nem sok kapcsolata van. (A község leghíresebb földesura „pokoljáró”  Tari Lőrinc  volt, Zsigmond király  bizalmas embere. Érdemeit akkor szerezte, amikor  a főurak  Budán rátámadtak Zsigmondra, azt követelve, hogy az uralkodó űzze ki a kiváltságokat élvező idegeneket az országból.  Az uralkodó védelmére csak Tari Lőrinc rántott kardot, akit aztán a támadók össze is kaszaboltak. Gyógyulása után hűségéért a király bizalmasa: pohárnokmester, étekfogó, majd fősáfár, valamint Hont és Nógrád vármegyék ispánja lett. Várának maradványa a templom mellett található.)


Templomát  Szent Mihálynak szentelték; szentélye a 13. századból, hajója a 15.-sz. ból való. A templombelsőben 14-15. századi freskók találhatók, de középkori a templomot körülölelő fal is. Templomkertjében 19. századi  sírkövek láthatók.






















2 megjegyzés:

  1. Visszakerestem 2015. áprilisában jártunk itt. Akkor még nyomát sem találtam. Én a templom kétarcúságára csodálkoztam rá, elől tán barokk, de mögötte az egyik legszebb középkori. Ezek szerint lett új érdekessége is. S a közelben a buddhisták épületei.

    VálaszTörlés
  2. 2015 szeptemberben volt az avatás. Amúgy tényleg érdekes, hogy egy viszonylag kis település és kálvária építésre volt pénze.... (vagy arra kapott ?)

    VálaszTörlés