2021. május 17., hétfő

Sóshartyán kálvária

A kálvária "felfedezését" az ismertetőt és a fotókat Pethő Máriának köszönöm. 

Sóshartyán a Cserhát északi lábánál található, Salgótarjántól 15 km-re délnyugatra fekvő kistelepülés. (Megközelíthető a 22-es számú műútról személygépkocsival, autóbusszal. Salgótarjánból illetve Szécsényből a Nógrádmegyeren át közlekedő, menetrend szerinti járatokkal juthatunk el a községbe.)

A község középkori eredetű, a terület azonban lényegesen régebbről lakott. Régészeti feltárások során már a neolit korból találtak itt tárgyi emlékeket („parlagi ková”-nak nevezett kis kovapenge), de feltártak egy bronzkori urnatemetőt, továbbá vaskori leletre is bukkantak. Honfoglalás kori temetőt hármat is feltártak, közülük a legjelentősebb leletanyaggal a Hosszú-tetői szolgált (ezüstből készült varkocskorongpárját a Nemzeti Múzeum őrzi).

A falu lakosságának buzgó vallásosságát mi sem mutatja jobban, mint az 1906-ban, festői környezetben épült neogótikus templom. A század elején azért került sor új templom építésére, mert a korábbi, az 1700-as években épült, később klasszicista stílusban átépített templom pontosan a falu központjában, a jódaqua forrás közvetlen szomszédságában állt. A templom az évek során olyannyira elvizesedett, hogy a XX. század elején le kellett bontani. A ma is álló, új templom a falu ékessége, nagyságával és impozánsságával kitűnik a környék templomai közül. A templomban és a kápolnában található kézimunkák, zászlók a helyi asszonyok, lányok ügyes kezét dicsérik. Szintén a templomban található Adorján János, helyi szobrászművész két alkotása, a templom bejáratában lévő feszület és a Krisztusfej.

http://www.soshartyan.hu/new/index.php/8-kozseg/3-falutortenet

A  kálvária Sóshartyánban  van templom körül 2014- ben épült

A templom gyalogosan közelíthető meg a Dózsa útról induló szerpentinen, melyet 2014 óta – magánadakozásból épült – keresztút is szegélyez. Azok az érdeklődők, akik belülről is meg szeretnék nézni a templomot a Községházán kérhetnek segítséget a bejutáshoz.A faluban lévő plébániahivataltól szerpentinen lehet felmenni a kálvárián. Az épülettel szemben egy új keresztet állítottak a stációkkal együtt 2016-ban. Az út eleje  jól járható, feljebb csak bazaltkövekből áll. A stációk nem tartalmaznak képet, csak elgondolkodtató feliratokat. /Ezek szövege azonos a magyargéci faragott stációkra írottakkal./ Ezek a mondatok a volt plébánostól, Miklós Zalántól származnak.

Az út végén szintén áll egy kereszt, valamint a műemlék Jézus Szíve templom. Ez utóbbi most újítják fel. Köszönjük a segítséget Nyúli Tamásnak / Sóshartyán, Önkormányzat/.

A stáció-oszlopok felirata:

1. stáció: Megalkuvásaim!?
2. stáció: Áldozatvállalásaim!?
3. stáció: Terheim!?
4. stáció: Veled vagyok!?
5. stáció: Valaki segít!?
6. stáció: Segítségnyújtás!?
7. stáció: Szeretetem megújul!?
8. stáció: Együttérzéseim!?
9. stáció: Mégis!?
10. stáció: Mindenemet!?
11. stáció: Átölellek, mert....
12. stáció: Érted! Érted?
13. stáció: Édesanya....
14. stáció: Idő kérdése!?
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése