2021. augusztus 3., kedd

Magyarszék kálvária

A kálvária fotóit Biki Endre Gábornak köszönöm.

Magyarszék a középkor óta folyamatosan lakott falu.
Területén, a Baranya-csatorna völgyében haladt át egy fontos, belső római útvonal, útépítés során ennek a római útnak a maradványai kerültek napvilágra, ez Mánfán és Magyarszéken keresztül vezetett Oroszló irányába. A szántóföldeken egy római katona sírkövére is rábukkantak. A sírkő a római katolikus templom falán található.
Magyarszék első írott említését a 14. század első harmadából ismerjük. Nem mindig nevezték Magyarszéknek. Neve először 1332-ben bukkant fel Zeek alakban. A népi etimológia azt tartja, hogy Szent Istvánt követő időkben itt „Szék” az az bíráskodás lehetett.
A 18. században érkeztek német lakosai, akik külön települést kezdtek kialakítani (Németszék). Ugyanekkor épült be Kishertelendpuszta. A település gondozott portái, jellegzetes pajtái jelzik német eredetű lakosságát.
A régi temploma elpusztult, az új 1758-ban épült
Története itt olvasható: https://adoc.pub/szerkesztette-schaff-aniko-karpati-jen-burjan-jozsef-simon-a.html

A templomhoz felvezető út mellett 14 téglaoszlop állt, de a faluban nem emlékeztek rá, hogy itt valaha is kálvária stációk álltak volna. 2020-ban a felvezető út rekonstrukciójával egyidejűleg sor kerülhetett ezeknek az oszlopoknak a felújítására is, számuk szinte kínálta, hogy a kálvária 14 stációjának képét helyezzék ide. Fehér Margit tűzzománc-készítő alkotásai 2020-ban kerültek fel az oszlopokra.

https://www.darabanth.com

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=555











https://mapio.net/pic/p-73226932/

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=555

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése