2023. május 4., csütörtök

Farmos kálvária

A kálvária történetének leírását és a fotókat Fekete Antalnak köszönöm.

A Farmosi Nagyboldogasszony Kápolna és Nagyboldogasszony Kálvária  Magyarország egyetlen magántulajdonban lévő Kálváriája, amely magán kezdeményezéssel, saját anyagi fedezetből és saját munkával épült meg. A teljes kegyhely 65 nap alatt készült el. 

A bejárattal szemben Szűz Mária szobor fogadja a betérőket. A 14 stáció mellett egy 15.stáció, a feltámadás képe jelenik meg a keresztút végen, a kis kápolnában. A kápolna jól felszerelt, a szobrok, képek, szenteltvíztartó mellett egy működő orgona is megtalálható. 

A Kálvária  2022.augusztus 15-én készült el, ekkor lett felszentelve és megnyitva. A felszentelést Kármán János plébános úr végezte. A kegyhelyet Fekete Antal helyi lakos építette, az építkezésben barátja, Szűcs Tibor segítkezett.  

Nagy öröm Farmos lakóinak, hogy a település 700 éves fennállása óta most végre egyedülálló emlékhely színesíti. A zarándokhely mindig nyitva áll, bármikor látogatható. Hamarosan harang kerül felállításra, ezzel lesz teljes az emlékhely. Isten oltalmát kérve bizakodom, hogy sokszáz évig fogja a látogatóknak hitét, örömét szolgálni.

 


3 megjegyzés:

 1. Nagyon szépek a stációk képei, és a környezetük is szépen gondozott.
  A kálvária történetének leírása nem jelenik meg nálam, csak egy üres rész van a bejegyzésed elején....

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kérlek nézd meg újra - mert nálam rendben van. (Talán akkor nézted, amikor még nem volt teljes az anyag...)

   Törlés
 2. Köszi, igen, tegnap már ott volt 😊.

  VálaszTörlés