2024. május 18., szombat

Komárom Selye János kórház kálvária


1894-ben a szőnyi uradalom Solymosy László tulajdonába került. A birtokot 1904-ben a lánya, gróf Gyürky Viktorné báró Solymosy Irma örökölte. A grófné gyermekeivel, Alice-zal és Aladárral a 18. századi Zichy-Berényi kúriában lakott, de nemsokára egy hatalmas, reprezentatív kastély építését határozta el a barokk kori uradalom parkjában. A terveket az akkoriban igen divatos Fellner és Helmer bécsi építésziroda készítette. Az egykori Gyürky-kastély még az I. világháború előtt, 1912-13 között historizáló és eklektikus stílusban épült.

A háború után, helyi kezdeményezésre kórházat létesítettek az elhagyott épületben, mely hivatalos működését 1946. február 8-án kezdte meg. A berendezési tárgyakat, felszereléseket (ágyakat, szekrényeket, paplanokat, párnákat, lámpákat stb.) a helyiek adományozták. Az intézmény 1992-ben felvette a komáromi származású neves orvos, stressz-kutató, Selye János nevét.

A kastélyt különleges fákkal és bokrokkal beültetett őspark öleli körül, mely természetvédelmi terület.
Ebben a Lourdes-i Szűz Máriáról elnevezett parkban 2024. április 8-án átadták, majd a katolikus egyház képviselői megszentelték a teljes-körűen felújított kálváriát.

Miután 2023-ban sikerült támogatót találni a Lourdes-i barlang közelében régóta szégyenletes állapotban levő kórházi kálvária és környezete felújítására, megvalósulhattak a munkálatok. Keszegh Béla, Komárom polgármestere az átadó ünnepségen elmondta: Csütörtöki András restaurátor és csapata vállalta a keresztúti ájtatosság gyakorlása - vélhetően a 20. század elején vagy a két világháború között emelt - kálvária felújítását.
A munkálatok árát, hozzávetőleg 15 ezer eurót a Harsányi Foundation (www.harfou.sk) támogatása fedezte.


















A Google évek óta tartó "variálgatásai" miatt most már egyszerűen kezelhetetlen a térképes megjelölés úgy, ahogy eddig az lehetséges volt. Egyelőre csak linken tudom mutatni a helyszínt.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése