2013. január 10., csütörtök

Bátaszék kálvária

Szomorú információ a  templom 2023-as állapotáról: 
https://hang.hu/magyar-hang-plusz/202344-felujitottak-a-bataszeki-kapolnat-de-rosszabb-az-allapota-mint-azelott-volt-159042  

Ez volt a helyzet 2016-ban : 
Köszönöm FME-nek, a stációképeket !

Ezeket látva végleg egyértelmű, hogy az alább -  Szilágyi István által írottakat - meghaladta az idő. A felújított  kálváriastációkba gyönyörű domborművek kerültek. Mindegyik alatt olvasható az adományozó neve. A XV. kép után ezekből néhányat meg is mutatok.

Idézet Szilágyi István "Kálváriák" című 1960-ban kiadott könyvéből:
Stációsorból és építményből áll, valószínűleg a XVIII. század második feléből. A községből kivezető út mentén épített stációk közül csak a két utolsó maradt meg, bádoglemezre festett képekkel. A kálváriaépítmény patkó alakú, alján kápolnával, fenn kőből készült kálvária jelenettel. Különösen Mária Magdolna térdelő alakja jellegzetes. A torony aljában lévő fülkében az oszlophoz kötözött Krisztus szobrát helyezték el. A kápolnában a népies barokk sok emléke volt látható még a közelmúltban is. Ma az egész elhanyagolt állapotban van.

A bátaszéki kálvária kápolnája 1762-ből származik. Nem a szokványos, hanem az igényesebb kálváriák közé tartozik. Tornya 1776-ban már állt, és a kiváló színvonalú szobrai is ekkor készülhettek. Sajnos a szobrok egy része időközben elpusztult, ezért újabbakkal kellett helyettesíteni őket. Az eredetileg a stációi a nagytemplomtól indultak, és hosszú út után értek el idáig. Az 1990-es évek közepén a stációkat művészi domborműveikkel a kápolna közelében újra felépítették. Sajnos ma a kápolna nem számít meghitt helynek, mivel a nagy forgalmú főútvonal közvetlen szomszédságában halad el. (http://www.csatolna.hu/hu/tolnamegye/muemlek/kalvaria.shtml )


A kálvária állapotáról itt olvashatsz bővebben, szintén 2016-os állapot: http://www.muemlekem.hu/muemlek?id=8549     „Mária, Szent János és Mária Magdolna szobrai, 1780 körül, restaurálva 1995-ben; három kereszten (1816) Krisztus és a két lator újabb szobrai, restaurálva 1927-ben. Az épület felújítva 1992-1995 között. Az együttes K-i oldalához 16, kettő kivételével új keresztúti stáció vezet…..  Sajnos a szobrok egy része időközben elpusztult, ezért újabbakkal kellett helyettesíteni őket. Az eredeti  kálvária stációi a nagytemplomtól indultak, és hosszú út után értek el idáig. Az 1990-es évek közepén a stációkat művészi domborműveikkel a kápolna közelében újra felépítették.













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése