2013. június 23., vasárnap

Lókút kálvária A fényképeket Horváth Anikónak köszönöm.
 
Építés- és felújítás-történet: A keresztút építésének gondolatát dr. Markovits Bálint lókúti plébános karolta fel. 1913 tavaszán a templom mögötti sziklás, gödrökkel szabdalt területet a hívek feltöltötték majd planírozták. Július végén megépült a 14 kőstáció, majd augusztusban a keresztutat lezáró kőfal, benne kis kápolnával és felállították a 3 keresztet is. A kálvária ünnepélyes átadására 1913. szeptember 7-én került sor.

Építőmesterek: A 14 stációkápolna megépítését a lókuti hívők vállalták. A beillesztendő stációképeket Markovits Bálint plébános a bécsi Geburth vasgyárában rendelte meg. A kálváriakeresztet a veszprémi Velty Ferenc kőfaragómester készítette.

Karbantartás, fenntartás: A falubeliek lehetőség szerinti és a Lókútról más községbe, vagy Amerikába szakadtak adományaiból gyűlt össze 1913-ra az a közel 1000 koronányi összeg, amely immár fedezte a költségeket. Az 1913. június 13-án kelt alapítólevélben a lókúti római katolikus hitközség kötelezte magát arra, hogy a 14 kőstációból álló keresztutat és kőkeresztet fenntartják és utódainkat a fenntartásra kötelezik.


 

 
  


 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése