2013. december 4., szerda

Olaszfa kálvária


A kálvária történetéről sincs adat, ill. egyesegyedül annyi, hogy 1982-ben készült. Régebben nem volt a településnek kálváriája.
Segítőm  Fekete Róbert,  az egyházközség világi elnöke – akinek itt is köszönöm munkáját – semmilyen adatot nem tudott szerezni, ill. a beüvegezett stációképek katasztrofális fényviszonyai miatt csak 6 stációképet tudott elkészíteni. (3-9-10-12-13-14 stáció)
Kis idő elteltével felkerült még a hiányzó 8 kép - "Debi"-nek köszönhetően,  ezek közül a 4-5-6-7-8 stációkép sajnos a fényviszonyok miatt nem a legtökéletesebb, de legalább teljes a sorozat !

Azonban ahogy elnézegettem ezeket a képeket, párhuzamot vélek felfedezni, az ugyancsak fotózhatatlan szombathelyi kálváriával. Sajnálatos módon ott én sem tudtam kideríteni, hogy ki készítette a domborműveket. Már - már szégyellni-valóan rossz minőségű képek kerültek fel a blogba. Azonban az anyag is, a stílus is, az ábrázolások is oly mértékben hasonlók, hogy nekem az a gyanúm, egy és ugyanaz az alkotó kezemunkája.

Ha véletlenül valaki ráismerne, vagy tudna arról, hogy ki lehetett a szobrász, aki a domborműveket készítette, kérem írja meg nekem, hogy ki a tudjam anyagaimat egészíteni.
A kálvária Olaszfán egyébként a temető mellett álló Szent Miklós templom körül helyezkedik el.Csak azért, hogy esetleg másokat is gondolkodásra késztessek a fenti feltételezésemmel, íme egy kép-részlet a szombathelyi kálváriából:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése