2014. április 14., hétfő

Rönök kálvária

A képeket FME-nek köszönöm !  (Ha ő nem,  bizony nem tudom, ki jutott volna el az országnak ebbe a távoli, elrejtett zugába…)

Különös története van ennek a nem szokványos kálváriának.
Már a templom története is a sosem-békés-Európa jó példája, részletesen itt lehet  olvasni róla:  http://bucsujaras.hu/ronok/tortenet.htm
A stációk történetét Pékó Tamás polgármester úrtól tudom, köszönet az információkért.
A plébániát, templomot az ötvenes években lezárták és ettől kezdve nemcsak az idő vasfoga, hanem ami szomorúbb, vandál kezek teljesen tönkretették…és kifosztották. 1971-ben döntés született arról, a romokat le kell bontani. Burgenland népe azonban nem nézte tétlenül a határtól néhány méterre lévő templom pusztulását.  A régi templom lépcsőit Inserhofba menekítették. Itt őrizték és ezekből a homokkő lépcsőkből faragta ki egy osztrák művész a ma álló stációoszlopokat. (Ez a magyarázata a keskeny oszlopoknak.) A nyolcvanas évek elején megalakult egy bizottság: "Mentsétek meg a Szent Imre templomot !"  jelszóval. A kifaragott kövek az 1990-es évek elején kerültek vissza a templom köré, melyek  egy része - a különös földrajzi adottság miatt -  Magyarországon, egy részük Ausztriában  áll….
A torony keresztjét II. János Pál pápa 1990. augusztus 19-én szombathelyi látogatásakor áldotta meg. A felújított templomot 1992. szeptember 22-én szentelték fel.


  


  


 

 

 

 

  

 


  

  

 



2 megjegyzés:

  1. Valóban érdekesek ezek a keskeny stációk! Kicsit szokatlan, de mindenesetre egyedi.
    Még szerencse, hogy voltak akik felkarolták az ügyet.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Engem picit az zavar, hogy nem igazán tudom, jól állítottam-e (történeti) sorba a képeket, mert volt amelyiknek jelentésében nem voltam egészen biztos.

      Törlés