2015. március 14., szombat

Igal szőlőhegyi kálvária„A híres Szent Márton útnak egyik állomása Igal, a somogyi kisváros. A Szent Márton európai kulturális útvonal 2005-ben jött létre, miután – szinte egy időben, de egymástól függetlenül – kezdeményezték ezt Magyarországról, illetve Franciaországból. A javaslatot a luxemburgi székhelyű Európai Kulturális Útvonalak Intézete befogadta, a Szombathelytől Tours-ig vezető útvonalat pedig rögtön „kiemelkedő jelentőségű európai kulturális útvonallá” nyilvánította.
E zarándokút fejlesztését, értékeinek megőrzését a Via Sancti Martini - Szent Márton Európai Kulturális Útvonal alapító és háttérszervezete, a Réseau européen des Centres Culturels Saint Martin (Szent Márton Kulturális Központok Európai Hálózata) látja el, miközben ez a szervezet a jogosultja a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalra vonatkozó elnevezéseknek és jelképeknek is.
Így elmondható, hogy a létrejött összefogás segítségével még hatékonyabbá válhat az a kulturális misszió, amelyet a Szent Márton út értékeinek megóvása, illetve a püspök eszményeinek éltetése jelent.”
A projekt keretében felújításra került a szőlőhegyi, már csak romjaiban álló kápolna és az előtte lévő domboldalba 2014-ben új kálváriát is építettek.

A fényképeket "FME"-nek köszönöm !


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a stációk domborművei, és az egész kálvária szépen rendben tartott. Öröm ilyet nézni!
    Szép ünneplést kívánok mára!

    VálaszTörlés
  2. Meglepett engem is, hogy egy ilyen - relatíve kis - településen rövid időn belül két kálvária is épült. Nem volt eredetileg ilyen stációs Igalon egy se. Most aztán kettővel is dicsekedhetnek...
    A domborművek (városi, szőlőhegyi) egyébként teljesen egyformák...

    VálaszTörlés