2015. április 8., szerda

Gyöngyös kálvária

A gyöngyösi kálváriával kapcsolatosan további információk találhatók itt:  http://mc1.hu/kalvaria . Ugyanitt Guba Pál életrajzában olvasható: „…1938-ban Guba Pál a Kálvária keresztútjának 14 stációképét Zsolnay majolikából készültekre cseréltette át, ezeket az 1990-es évek közepén megrongálták, ezért dr. Nagy Lajos apát felsővárosi plébános leszedette, restauráltatta és a Plébánia udvari falán helyeztette el…”

A kálvária dombormű-sorozat alkotói: Apáti Abt Sándor és Mack Lajos (a Zsolnay gyár keramikusai) voltak.

És pár napon belül újabb jó hírt kaptam, a kálvária stációk fotói megtalálhatók az Interneten. http://www.szentbertalankincstar.hu/fotogaleria
Innen másolva én is be tudom mutatni. Ismételten köszönöm a segítséget !
                                                                                      A régi kálvária anyagát is fent hagytam, függetlenül attól, hogy a fentiekben az újról esik szó....

A (régi) kálvária  eredetileg a „hiányos” kategóriába került, mert olyan besorolásom nincs (habár nem ártana), hogy „tönkrement”. Jelenleg az egész építmény romokban áll. Ami ma még látszik belőle, arról kaptam fotókat Oláh Tamástól, melyet ezúton is köszönök.

„A Kálvária kápolna és templom egykor a Gyöngyösön kívül álló dombon épült 1721-ben,
szabadon álló épületcsoport, kápolnával és a kerítés mentén elhelyezett, illetve a kőfalba épített 5-5 stációval. A kápolna terveit Rabl Károly készítette.
A toronyba 2002-ben villám csapott, aminek következtében a torony és a kapu beomlott. Az egyházi tulajdonú, közel két évtizede üres kegyhely "kálváriájának" gondja megoldódni látszik. A kálvária szomszédságában épülő lakóliget építtetője, az új lakópark mellett a műemlék épület helyreállítását is elvégzi. A hasznosítás továbbra is nagy kérdés. A tervek között szerepel bábszínház, Gyöngyös nagyjainak arcképcsarnoka, urnafal, hangverseny-helyszín és rengeteg hasznosítási ötlet merült fel.” (2015.áprilisig azonban semmi nem történt ezekből a "pompás" ötletekből. Talán szerencse.....)

Ajánlom ennek az anyagnak az elolvasást is:

 Régi kép innen: http://www.vk-gyongyos.bibl.hu/kepeslap/foto/gyon/Gy029.jpg


A térképen a stációképek jelenlegi helye van feltüntetve !


Ezen a másik térképen megmutatom, hol állt a régi kálvária:

3 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Remélem visszanézel ide, mert lám, jó hír érkezett !

      Törlés
  2. Ha kicsit bogarászol a neten, egyelőre nem sok reményt-keltő hírt találsz róla !

    VálaszTörlés