2015. október 2., péntek

Hercegszántó Vodica Máriakert kálvária


A fotókat és a videót „Babarci tekergő”-nek  köszönöm. 

A különös Mária szoborhoz vezető sétaút mellett 14 stációs kálvária sor található. A szobrok Lengyelországban készültek, érdekesség, hogy anyaguk - időtállóságuk megőrzése érdekében - egy speciális műgyanta. 

Információkat a Mária szoborról innen hoztam: http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2699
A Hercegszántó-máriakerti kegyhely története kevésbé ismert a magyar hívek körében, a környéken élő sokác (horvát) katolikusok viszont több mint másfél évszázada járnak ide rendszeresen imádkozni.
A hercegszántói sokác elbeszélés szerint, a Mária-kápolna helyén hajdan egy nagy rét volt, ahol juhokat és teheneket legeltettek; és a vodicai kút vizéből itatták a jószágokat. Történt egyszer, hogy miközben szénát kaszáltak a réten, az egyik imádságos életet élő férfi elment a kútra vizet merni. Amint fölé hajolt, hogy korsóját kötőfékén leengedje, a víz váratlanul hullámzani kezdett, majd hirtelen fényesség lett, és a kútban egy képet látott, amely Szűz Máriára és a kisded Jézusra hasonlított: Ekkor a kép hirtelen megváltozott, s azt látta, hogy egy asszony kislányt tart az ölében. Azonnal visszament a többiekhez és elmondta nekik, hogy mit látott. Mindnyájan a kúthoz siettek, ám ők semmit sem láttak. A férfi elszégyellte magát, hogy a többiek nem látják, amit ő. Amikor otthon elmesélték a történteket, egyesek elhitték, mások nem. A férfinak azonban nem volt nyugta, éjjel sem tudott aludni. Másnap fogta magát, és megint elment a kúthoz. Ismét az a kép fogadta, mint az előző napon. Eszébe jutott, hogy másnap Kisboldogasszony napja lesz; és ekkor felötlött benne, hogy valójában Szent Annát látta a kisded Máriával.
Összesen három alkalommal látta ugyanazt a képet, ennek jeleként egy fűzfát ültettek azon a helyen. A kutat bekerítették, és egy kápolnát is építettek. Különböző helyekről lovas kocsin érkeztek ide a zarándokok, akik imádkoztak, énekeltek, és itt töltötték az éjszakát, ünnepelve Szűz Máriát. Több csodás gyógyulás is történt.

Egyházi kivizsgálást követően, 1838-ban hivatalosan is kegyhelynek ismerték el Máriakertet. A kápolna mellé, 1933-ban egy bajai polgár hálából - mivel vak kisfia meggyógyult - egy Mária-szobrot építtetett.

2008-ban készült el az új Mária szobor, mely 10,53 m magas, és a pécsi Rigó István szobrászművész két évi munkájának gyümölcse.
A faluban úgy tudják, hogy a kéttonnás alkotás a világ legnagyobb Mária-szobra.

















 

A videó megtekintéséhez Google Chrome-ra van szükség !

Az alábbi légifotót "Civertan"-nak köszönöm!







2 megjegyzés: