2015. november 8., vasárnap

Sóly kálvária H

Még mindig semmi...csak tervezgetés...vagy még az se.....

Az alábbi 2015-ös bejegyzés. Már akkor "tervezték" a kálvária rendbehozatalát. Most 2020 december van, eddig semmi sem lett a tervből.

A stációfülkékből hiányoznak a képek

…A veszprémi püspökség 1846-ban egyházi látogatást (Visitatio Canonica) hajtott végre, melynek során leírták, hogy Sóly fiókegyházban volt egy Kálvária kőfallal bekerítve, melyet az Uraság tartott fenn.
Ugyanitt volt egy harangláb két haranggal: az egy 168 fontos (= kb. 85 kg) volt, s Szent János tiszteletére volt felszentelve, a másik csak 18 fontot (= kb. 9 kg-ot) nyomott. a sólyi fiókegyházban volt még a római katolikus híveknek - egy árokkal bekerített - külön temetője is.
A képek a megmaradt stációkat és a kereszteket ábrázolják. Sajnos a stációk betétképei hiányoznak, amelyek eredetileg kőből faragott domborművek voltak. Szeretnénk, ha a kálvária újból eredeti formájában helyreállításra kerülne. Hosszú évek után 2004. év Nagyhetében újból volt keresztúti ájtatosság Boka Tibor diakónus szemináriumi hallgatónak köszönhetően. Remélem, hogy e szép hagyomány és katolikus szokás nem megy feledésbe…













Képek innen:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése