2016. április 2., szombat

Mikófalva kálvária



Az alábbi ismertetőt  Pető Mária szerezte meg Kelemen Krisztina tanárnőtől. Mindkettőjüknek hálásan köszönöm a segítséget, hogy lehetővé tették a hiányos anyag kiegészítését !



Mikófalva, a Bükk hegységben, az Eger patak felső folyásánál szétterülő kisebb medence nyugati szélén, Egertől 25 km-re fekszik. A falu Heves megyéhez tartozik.  A község az Eger patak két oldalán a három fakereszttel koronázott, meredek Kálváriadomb tövében terül el.
A falu déli részét, az Alvéget a templom választja el az északra fekvő Felvégtől. A templom és a kultúrház között lévő zsákutca végén jobbra kanyarodva egy rövid erdei úton juthatunk el a Kálvárián elhelyezkedő keresztúthoz.

Ezen a helyen rendezték meg 1922-23-ban a segédjegyző ötlete alapján, a plébános és a kántortanító segítségével, budapesti rendező és díszlettervező közreműködésével, helyi szereplőkkel a Mikófalvi Passiójátékot. A nyár folyamán, körülbelül 25 alkalommal adták elő. A helyi adottságok kitűnő környezetet biztosítottak a szabadtéri előadáshoz. Az ország minden tájáról jöttek érdeklődők.

A falu lakói ezt követően három fakeresztet állítottak a domb tetején és hagyománnyá vált, hogy nagyböjt 5. vasárnapján, feketevasárnap, itt végezték el a keresztúti ájtatosságot. 2004-ben Kovács Albinné Ildikó kezdeményezésére a hívek adományából és munkájával készült el a jelenleg is látható stációk. A képek a templomban található keresztút másolatai. A keresztutat 2004. szeptember 14-én szentelték fel. Nagyböjtben, ha az időjárás engedi, minden vasárnap 15 órától keresztúti ájtatosságot végeznek itt a helyi hívek.



Molnár Katalin Mikófalva felé járt és elküldte a stációk, keresztek fotóit. Ezúton is köszönöm segítségét.














 



Mint érdekességet szeretném megjegyezni, hogy
„Az első magyarországi passiójátékot Fejős Pál rendezte a Heves megyei Mikófalván, 1922-ben. A szereplők mikófalvaiak voltak, de fővárosi színészek is segítettek. A nézőtéren ötezren fértek el, a szereplőgárda pedig kétszáz fős volt, nem számítva a négyszáz tagú énekkart. 1922 áldozócsütörtökétől szeptember 17-ig huszonöt előadáson mintegy huszonötezer ember látta a Passiót. Mikófalván a templomban két falfestmény őrzi a passió emlékét: az utolsó vacsora és a Golgota hátterében a Bélkő csúcsa magasodik.” (https://hu.wikipedia.org/wiki/Mik%C3%B3falva)




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése