2018. április 28., szombat

Szécsény -Benczúrfalva kálvária


Az ismertetőt és a képeket  Pethő Máriának köszönöm.

Szécsény–Benczúrfalván a Szent Antal keresztút felszentelése 2016. június 2-én történt.
A keresztút felszentelésének első évfordulóján sokan vettek részt.
„Ezt a keresztutat felajánljuk a világbékéért, a magyar hazáért, Jézus szentséges szíve és Szűzanya szeplőtelen szívének engesztelésére, és a bűnösök megtéréséért” – hangzott el  a közigazgatásilag Szécsényhez tartozó Benczúrfalván a Szent Antal keresztút első stációjánál.

a tulajdonában lévő benczúrfalvai hegyoldalon keresztutat építtetett.  Annak a végén, a hegytetőn kápolna létesül, amelynek 2018 tavaszán helyezték el az alapkövét. Ez utóbbi a világ békéjéért épül meg, Szent Ferenc, Klára, Antal titulust viseli, és a fájdalmas Szűzanya tiszteletére szentelik fel.
A báró elmondta: a keresztút és a kápolna nem személyesen a családjának épült, s épül, hanem egy nagy családnak, a keresztény közösségnek, a hívőknek, hogy az emberek találkozhassanak Jézussal.

Támogatók: a váci püspökség, az egyes stációkon feltüntetett nevek, valamint a Pro Arte et Natura Alapítvány.
1.stáció:  Lipthay család 7. stáció: Széchenyi  Jenő Sándor
15. stáció: a Magyar Történelmi Családok Egyesülete

A tűzzománc képeket a stációkhoz a budapesti (kőbányai) Illésy Zoltánné Naszádos Ilona tűzzománc művész készítette, és élete kiemelkedő művének tartja. Hasonlóan a többi adakozóhoz, a 15 tűzzománc képet ő is adományként bocsájtotta a keresztút létrehozónak rendelkezésére. Ez utóbbi infót Oszvald Györgynek köszönöm.


 

2023-ban készült el a kápolna:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése