2018. november 21., szerda

Győr-Ménfőcsanak kálvária


Az ismertetőt és a képeket Pethő Máriának köszönöm !

Ménfőcsanak Győr egyik városrésze. Régóta lakott település,kedvező földrajzi helyzete miatt már igen régen lehetővé tette az ember letelepedését. Gazdag kelta és római emlékekben.
A magyar történelem sokféle eseményét átvészelte. Csanakfalu 1216-ban, a tatárjárás előtt a győri püspökségé, később, az 1200-as évek vége felé egy ideig a pannonhalmi apátság szőlőbirtoka is volt. A török harcok vége felé, az utolsó török hadjáratban teljesen elpusztult. Az 1848–49-es szabadságharc utolsó dunántúli ütközete is itt zajlott, a győri csata részeként.
1934-ben három falu - Csanakfalu, Csanakhegy, Ménfő - egyesítésével nagyközség lett, majd 1971-ben Győrhöz csatolták.
Az egyházmegyének is kalandos története volt, hol ide, hol oda tartozott,
végül az 1989-es rendszerváltás után Csanak újra a pannonhalmi „területi apátság” része lett.

A csanaki temető mellett álló Szent Kereszt templom előtt található a Mária hét örömét ábrázoló stációsor.
Ezek a következők: az angyali üdvözlet, vizitáció (látogatás Erzsébetnél), Krisztus születése, a Háromkirályok imádása, találkozás Simeonnal, a 12 éves Jézus megtalálása, Mária megkoronázása.
       
Alkotójuk Hertay Mária grafikus és tűzzománc-művész.  
A stációképek 2003-ban készültek. Bartók Ferenc bencés szerzetes és pap nemcsak a létrehozásban, hanem az egész egyházközség megszervezésében is fontos szerepet vállalt. A stációk fából készültek. Bennük üveg alatt nagyon szép tűzzománc képek jelenítik meg Mária hét örömét.

"Fotoport"kedves segítőm  próbálkozott egy sorozat kép készítésével, köszönettel közreadom még ha nem is igazán jó képek a fényviszonyok miatt...Tény, hogy az üvegborítás szinte lehetetlenné teszi normális kép készítését....Sajnos....























Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése