2019. július 10., szerda

Nemesrádó kálvária




Az adatokat, fényképeket Tollár-Kránicz Renátának és Pethő Máriának köszönöm.


A települést 1251-ben említik először „Raduh” néven. A zalai vár földjei közé tartozott. A monda szerint első lakói Szent László király által legyőzött és idetelepített besenyők voltak.
A falut a törökök felégetik, elpusztítják, s a menekültek – felszaporodva más falvak menekültjeivel – nem a füstölgő romok helyére, hanem 1 km-re keletre a mai falu helyére telepednek le.
A török kiűzése után német telepesekkel is növekszik a község lakossága.
1747-ben épült –  a falusiak adományából, valamint a vallásalap segélyéből - a Szentháromság tiszteletére szentelt fa templom a falu közepén. A mai templomot 1750 körül kezdték el építeni.

A hitélet fejlődésével virágzásnak indult a település, 1844-ben avatták az „oskolaházat” (= az első iskola, és tanítói lakás).
Az 1848 július 12-i tűzvész során csaknem az egész falu leégett.
1898-tól lett a település neve Nemesrádó.
Az I. világháború 23 áldozatot követelt a falutól, sokan tértek haza rokkantan.1920-as, 30-as évek töretlen fejlődését a II. világháború kitörése szakította meg. Ez a háború mély nyomokat hagyott a település életében, 40 halottja volt a községnek.
A fejlődni kezdő településnek jól működő termelőszövetkezete volt, működött könyvtár, művelődési ház, mozi is.

1980-as években kezdődött a település lakosságának jelentős lecsökkenése, megszűnt az iskola, az önálló plébánia, nagymértékűvé vált az elvándorlás. 1983-ban a lakosok száma 577.

A település temploma mellett elöregedett fenyőfák álltak, amelyeket ki kellett vágni. Ezt követően a nagy esőzések hatására a partoldal megcsúszott, s már a templom stabilitása is veszélybe került. A település a vis maior alaphoz benyújtott sikeres pályázata eredményeként 31 méter hosszú, stabil vasbeton alappal rendelkező, terméskővel borított támfalat építtetett, amelyen a keresztút stációi nyertek elhelyezést.





A támfal, ill. kálvária megépítése előtti kép



















2 megjegyzés:

  1. Mik vannak. Mióta készülünk ide látogatóba, s mit találhattunk volna. Azért, ha odaérünk élőben is megnézem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Információim szerint a templom támfalának másik oldalán meg a 12 apostolról vannak képek. Menjetek el, megéri.

      Törlés