2020. április 18., szombat

Budapest Istenhegyi Szent László templom kálvária


„2020 nagypéntekén, a budai hegyvidék egyik legszebb helyén, a Svábhegy (Istenhegy) tetején lévő Szent László-templom előtt áldotta meg Kocsis István plébános a szabadtéri keresztutat, mely az egyházközség saját erejéből épült. 
A keresztút B. Kopp Judit szobrászművész bronz alkotásaiból áll, melyek régóta várták méltó helyüket, mivel a Molnár C. Pál díjas művésznő 25 évvel ezelőtt 52 éves korában 1995. április 7-én halt meg, így ez a kivételes keresztút többek között az ő munkássága előtt is egy szép tisztelgés.
A keresztút a templom felé vezető út mentén lett kialakítva, amely szépen harmonizál a templom kecses formájával és stílusával.
A keresztút 15 stációból áll, ami a középkorban kialakult 14 stációtól annyiban tér el, hogy manapság szokássá vált, hogy az utolsó „hivatalos” stáció után még egy stációt, a feltámadás stációját is hozzáveszik, ezzel is rámutatva arra, hogy a keresztút végül a feltámadásban nyer értelmet.”


(B. Kopp Judit a VIII. kerületi Bródy Sándor utca 2. szám alatt született, ahol jelenleg egy emléktábla található róla, amin az olvasható, hogy ő volt: „a monumentális faszobrászat máig is egyetlen női művelője. A.D. 2003” A szobrászművész szebbnél szebb alkotásaival – melyek között vannak oltárok, ambók, keresztutak és különböző szakrális helyek – számos helyen találkozhatunk az országban.)

Fotók:
MTI/Balogh Zoltán

Morvayné Vigh Viktória (youtube videó)






Fenti képeket Dénes Ildikónak köszönöm.










Az emlékoszlop képeit Dénes Ildikónak köszönöm !


















4 megjegyzés:

  1. Szép, és illik a templom stílusához.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy kapok jobb fotókat is majd a stációképekről, akkor lecserélem....

      Törlés
  2. Nagyon szépek a stációk. Akkor ezek most teljesen friss felvételek....

    VálaszTörlés