2020. június 16., kedd

Zagyvapálfalva kálvária



Az üvegablakok  fotóit dr. Pethő  Ferenc  doktor úrnak köszönhetjük. 
A templomképeket, ismertetőt innen hoztam:  

Zagyvapálfalva Jézus Szíve Templom Salgótarján déli részén, a 21. sz. főút mellett található. A ma álló templomot az egész község összefogásával, a Salgótarjáni Kőszénbánya Rt., az Üveggyár, a helyi vezetők és Demeter Bertalan esperes-plébános támogatásával építették fel. 1933. július 30-án Jézus Szíve tiszteletére Pájer János rozsnyói káptalani helynök szentelte fel a templomot mintegy ötezer ember jelenlétében.

A templom belső elrendezését az alapító plébános, Demeter Bertalan vezette. A bal- és a jobboldali mellékhajóban a keresztút képei láthatók üvegablakokon. Alkotójuk Majoros Károly.
A szentélyben három üvegablak található: Jézus Szentséges Szíve, a Boldogságos Szűz Mária és Szent József egészalakos ábrázolásával. A szentély diadalívén a TeDeum mondata: „Téged Isten dicsérünk” két oldalán angyalokkal, Bóna Kovács Károly alkotása.
Az oltár mellett balra egy bányász, aki örökmécsest tart a kezében, a jobb oldalon pedig a bányászok védőszentje Szent Borbála.
A toronyban 1944-ig három harang lakott, mindegyiket 1933-ban készítette Szlezák László aranykoszorús harangöntő mester. A középső harangot a háborúban elvitték hadicélokra. Érdemes megszívlelni a harangok feliratát! A nagyharangé: „Ennek a harangnak minden kondulása vésse mélyebbre e község minden lakósának a töretlen hűséget Istenhez, a hősök vérével megszerzett hazához és felejthetetlen hőseink emlékéhez.”
















2 megjegyzés:

  1. Szeretném megkérdezni, hogy a templom üvegablakait mikor fényképezte Dr. Pethő Ferenc? Merre tudom megtalálni Őt?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. https://www.facebook.com/113586140298690/posts/118919416432029/
      Dr.Pethő Ferenc főorvos Zagyvapálfalva ? (Én sem tudok többet).A képek többszörös áttétellel jutottak el hozzám.

      Törlés