2020. szeptember 2., szerda

Budapest Rákosfalva kálvária




A fotókat és az ismertetőt Pethő Máriának köszönöm !

Az alábbi stációkép fotók valójában a Szt.István király templom belsejében találhatók, mivel azonban ezekről a képekről másolatok készültek és azokat  a templom melletti parkban 2019-ben az egyházközség összefogásával megépített stáció-keresztekre helyezték ki, így/ezért ez is szerepel a gyűjteményben, mint kültéri kálvária. A másolt képek fóliával  letakarva, fakeretbe  foglalva kerültek ki, de már  két  darabról  leszedte  valaki a  képeket, a  VI.  stációt is  elkezdték  lefejteni a  rongálók.

Az eredeti képek alkotója Nagy  Kovács  Mária: Igazán jelentős alkotóterét az egyházművészetben fejtette ki, mely fiatal kora óta foglalkoztatta. Nagy templomokban állnak életnagyságú kő-, bronz- és kerámiaszobrai, pl. a terézvárosi, a városmajori plébániatemplomokban, az Örökimádásban és a Krisztus Király templomban, a szegedi minorita templomban, és Battonyán, stb.
A templom előtti kőkeresztet 1857-ben faragták, ez Zugló legrégibb köztéri szakrális emléke. Nincsenek  már meg a lábfejei  és az  arca  elváltozott  az  idők  során.

A templom története: Rákosfalván 1919-ben alakul meg a helyi plébánia. Istentiszteleti célokra először ideiglenes fatemplom szolgál, amelyet Král István épített 1874-ben. Pucher József tervei szerint 1887-re készül el Szent István király tiszteletére a neoromán kőtemplom, amelyet 1949-ben oldalhajóval bővítettek a mai nagyságra (230 m2).

Az 1970-es évekre a régi település eltűnik. Helyén a Füredi úti lakótelep épül. Ezzel a rákosfalvai plébánia Budapest egyik legnagyobb lélekszámú plébániája lesz. A belső felújítás a templom felszentelésének 100. évfordulójára készült el. A főhajó egy új kórussal bővült, amelyen helyet kapott az új orgona is. A keresztút képeit  1987-ben  helyezték  el a templomban.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése