2020. november 30., hétfő

Budapest Békásmegyer Ófalu kálvária

Lassan fogyatkozni kezdnek a kálváriák, melyek a gyűjteményből hiányoznak – avagy nehezen elérhető, netán elfedett helyeken vannak. Ezért döntöttem úgy, hogy ha csak valami „nyom, utalás” is van régi kálváriára, netán múltbeli képekkel alátámasztva, akkor ezeket is közreadom. Végülis volt már eddig is a gyűjteményben megsemmisült kálváriáról  híradás.

A békásmegyer-ófalui kálváriát 1897. évi október 17-én avatták. Keletkezéséről itt lehet olvasni:

https://bekasmegyer-ofalu.hu/a-telepules/megsemmisult-muemlekek/kalvaria/

 „1962-ben a hegy Duna felőli oldalán lévő téglagyárat a Budai Téglagyári Egyesülésnek adták, ez ledöntette a kereszteket, azokat helyben elásták (egy a közelben lakó hívőnk szeme láttára), a továbbiakban a téglagyárban keletkező meddő agyagot egy hosszú szállító szalagon a keresztek helyére, a domb tetejére termelték. A stációk alapzatát képező téglákat széthordták, és házakba, disznóólakba építették be. A stációk timpanonjai közül egyet nemrég biztonságos helyre szállíttattunk, több kő még a föld alatt van.

1997. március 8-án Tóth Kálmán plébános vezetésével újra kereszt került a domb tetejére. A hívek által fából ácsolt keresztet először felgyújtották, majd ledöntötték. A híveknek köszönhetően azóta újra áll a kereszt…”

Jelenleg egy kereszt áll csak a kálvária dombon – a híradások szerint akkor, ha éppen le nem dönti valaki….

A kálváriát a neten való keresgélés közben "Civertan" fedezte fel, köszönöm, hogy felhívta rá a figyelmemet!











 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése