2021. június 3., csütörtök

Budapest Rákoshegyi kálvária

 A Kálvária fotóit, ismertetőjét Pethő Máriának köszönöm !

Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu

Rákoshegyi katolikus templom Rákoskeresztúrhoz tartozott egyházilag. Kezdetben télen az óvodában miséztek, nyáron pedig a kertben. Toldy Lászlóné 1924-ben alapítványt tett templomépítés céljára. Alapkövét 1934-ben helyezték el és 1937 májusára készült el a templom. Haász István tábori püspök 1937 májusában szentelte fel Lisieuxi Szent Teréz tiszteletére.  A templomot 1958-ban, majd 1979-ben renováltak. 2000-ben kifestették a templombelsőt, a szentély seccoit is ekkor restaurálták.

A keresztutat a hívek és Budapest XVII. kerület Rákosmente Önkormányzata támogatásával hozták létre Rákoshegy (mely 1950 óta a főváros XVII. kerületének része) önálló településsé válásának 100. évfordulója, valamint a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus tiszteletére.

A tűzzománc képek alkotója B. Szetlik Ildikó képzőművész; a keresztút tervezője Szűcs László építész; a kivitelező a Zsófianna-Bau Kft. volt.












Ez a szobor valamikor a régi rákoskeresztúri temetőben állt. A temető felszámolásakor került a mai helyére a Lisieux-i Szent Teréz templom bejáratának bal oldalára.

Krisztus elesik a kereszttel Kisfaludy Strobl Zs. alkotása
Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu


Kép innen: https://rakoshegy.plebania.hu

A templom épülete mellett áll Babusa János kerületi szobrász II. János Pál pápát ábrázoló köztéri alkotása, ami a pápa első magyarországi egész alakos szobra.

Babusa János 2005-ben először kisplasztikát készített az akkor már elhunyt pápáról, majd ezután kezdett hozzá kőből kifaragni a szobrot. A szobor elkészítésének összegét a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat, XVII. kerület önkormányzata  helyi vállalkozók és magánszemélyek adományaiból fedezték.

 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése