2024. február 18., vasárnap

Lesenceistvánd kálvária

Az ismertetőt Stadler László Dezső plébános úrnak ezúton is nagyon köszönöm. A fotókat Pethő Mária készítette, neki is köszönöm fáradozását….

A keresztút története
A Balaton-felvidéki interaktív bemutatótér kialakítása Lesenceistvándon című turisztikai projekt eredményeként 2023. decemberében elkészült a település legújabb turisztikai fejlesztése, a 14 stációpontból álló Keresztút, amely a faluközpontot és az onnan 1,8 km-re található Mária-kápolnát köti össze.
Keresztút megálmodója, és gyakorlati támogatója Dancs Zoltán gyenesdiási projekt menedzser, aki fogadalmat tett, hogy élete folyamán különböző településeken keresztutat épít méghozzá a pontosan hármat, a Szentháromság iránti tiszteletből. Isten nagyobb dicsőségére és a hívő lelkek üdvösségére.
Így került az elképzelés és a megvalósítás helyszínére Lesenceistvándra. A pihenőpadokkal felszerelt szakrális sétaút minden állomását az adott stáció témáját megjelenítő tűzzománc kálváriakép díszíti, amely a felvidéki iparművész, Soós Csilla alkotása.
Az utolsó stációnál új szabadtéri miséző tér és faragott tájasztallal felszerelt fa kilátó várja a látogatókat csodálatos panorámával. Ugyancsak e fejlesztés eredménye az egykori Wildhoffer-házban kialakított multifunkcionális kiállítótér, amelyben helytörténeti és vallástörténeti állandó kiállítást rendeztek be, a szomszédos, felújított pajtaépület három önálló helyiségében pedig három tematikában környezetismereti kiállításokat találunk. Az új látogatóközpontba egy hagyományőrző székely kapun keresztül juthat be a látogató, amely a székelyföldi fafaragó mester, Pethő Sándor alkotása.

Mária kápolna
Lesenceistvánd a Tapolcai-medence peremén, a Keszthelyi-hegység lábainál, a Lesence-patak mellett fekszik, határa dombok alatt, erdők és nádasok között húzódik.
Neve az István személynévből képződött, a megkülönböztető szerepű Lesence-előtag pedig a patak mellékére utal.
A település feletti Mária-hegyen álló kápolna építésének ideje nem ismert, annyi azonban bizonyos, hogy 1867-ben a hegyen élő Sólyomi család a kúriájukhoz közeli területre kért engedélyt kápolna építéséhez, így valószínűsíthető, hogy az 1870-es években készült el. A kápolnától csodás kilátás nyílik az egész Tapolcai-medencére és a Balaton-felvidék tanúhegyeire.
A kápolnához csodás jelenések sorát kapcsolják: a legtöbb mondaváltozatban szerepel egy nagy diófa, amely állítólag a kápolna helyén állt. Az arra járó szőlővigyázó csőszök többször nagy fényességre lettek figyelmesek, majd annak közepén megpillantották Szűz Máriát. A csőszök később Szűz Mária képet erősítettek a diófára, s ezt követően sok ember járt a képpel ékesített fához imádkozni. A csodás fényesség a mondák szerint többször megismétlődött, s amíg tartottak Szűz Mária látogatásai, a nevezetes diófa alatt mindig megmaradt a hó.
A mondák szerint az egykori diófa helyén építették fel a kápolnát. Érdekes, hogy a kápolna előtt jelenleg is két diófa áll. Közkedvelt nyári turista célpont, és a fiatal párok kedvelt Házasságkötésének helyszíne.
Szeptemberben Szűz Mária szent neve alkalmával ünnepi búcsúi nagy misét tartunk a környező település híveinek és zarándokainak a kápolna előtt.
Sütő György Tapolcai festő művész által készített festmény eleveníti meg a Szűz Mária Szent Nevére keresztelt kápolna történetét.
4 megjegyzés:

 1. Modern ábrázolás, de szép, és szépen gondozott a környezete is.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem tetszenek ezek a letisztult, egyszerű vonalak. Az üzenet átjön így is....

   Törlés
 2. Csodálatos és végre,méltó helyen a stációk!Köszönet érte.

  VálaszTörlés
 3. Én pedig ezúton is köszönöm a segítséget !!

  VálaszTörlés