2024. október 1., kedd

Bókaháza kálvária

A mai értelemben vett Bókaháza, kis település a Zala folyó völgyében. A történelem során három falu Mindszent, Bókaháza, Újfalu, összefonódásából jött létre.  Mindszent, a feltételezések szerint Árpád-kori falu volt, amely már Szent István korában létezhetett, igaz erről írásos dokumentum nincs, csak a földben található falmaradványok támasztják alá ezt a feltételezést. Az első írásos okirat 1200-as évekből származik.

Újfalu az 1300-as évektől ölt falu jelleget, mindkét falu a Zala folyó árterületén helyezkedik el. Az 1400 évek végén a Balaton vízszintje megemelkedett, ezért mindkét falunak feljebb, a domboldalakra kellett telepednie, egy nagy árok választotta el egymástól őket, de sorsuk a történelem során összefonódott. Bókaháza neve először az 1400-as években jelenik meg az oklevelekben, elnevezése a Bóka nemesi családra vezethető vissza, eddig, mint önálló falu nem létezik, hanem Mindszent részközsége.

Középkorban hosszú időn keresztül virágzó szerzetesi élet folyt e tájon. Első templom 1253 körül épült a mai temetődombon, 1200-as évektől keresztes lovagok, 1300-tól 1474-ig a zalavári bencés szerzetesek, majd 1474-től a pálos szerzetesek lelkipásztorkodása folyik.  Mindkét falu az un. „királyi útvonal” mentén helyezkedett el, ezért a középkor vészterhes időszakaiban kemény próbának voltak kitéve.

1526-tól kezdődően a török portyázások, nehezítették az ősök életét, majd a török seregek átvonulása okozta pusztítások a faluk elnéptelenedéséhez vezettek, előbb Mindszent, majd Újfalu, végül Bókaháza is elnéptelenedik az 1650-es éves végére.                      A török seregek kivonulása után 1715 táján a Bóka család volt az első, amely megkezdte a falu újjáépítését, több más nemesi családdal együtt.

A falu az 1800-as évektől fejlődésnek indult, újjáépítették a templomot is, amit később kibővítettek és több ízben is felújítottak.

A világháborúkban bókaházai katonák is életüket veszítették. A háború után lassan indult be az élet, megalakult a szövetkezet – de sajnos évekkel későbbi megszűnése komoly károkkal járt, a lakosság elveszítve munkalehetőségét, kezdte elhagyni a falut.

A rendszerváltozás hozott némi fellendülést,  de sajnos a népesség csökkenése megállíthatatlan, (épp úgy, mint országosan) – jelenleg 320 lakosa van falunknak.

Lassan azonban talán kissé javulni kezd a helyzet, ahol csak lehet, a fejlesztéseknél mindig szempont lett a közösségi életet is szolgáló funkció megtalálása. Sportpálya, játszótér épült, a közösségi helyek száma is nőtt. A temető felé vezető úton  kálvária készült a keresztúti stációkkal, így liturgikus színhelyet is létrehoztak.

A stációképeket Soós Csilla készítette, 2021-ben.


A fotókat Pető Máriának köszönöm ! 













Sajnálatos módon nem tudom a térképet ide beilleszteni. Kattints az alábbi linkre, a helyszín akkor lesz látható....





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése