2012. december 29., szombat

Bodajk kálvária


Szilágyi István „Kálváriák” című könyvének adattárából:
A község templomához közel, a főutcából lehet lépcsőkön feljutni az 1737-ben készült torony nélküli kápolna elé. Innen  indul, párosával elhelyezett stációk mellett az út a kopár,  sziklás dombon  fallal körülvett jelenethez, amelynek mellékalakjait Székesfehérvár városa készíttette 1736-ban.

1848-ban felújították és 1926-ban újjáépítették a stációkat. Az eredetileg öntöttvasból készült domborművek helyén ma festett mészkő domborművek vannak, a stációképeket Bory Jenő szobrász készítette.
A kerítésen egykor angyalszobrok álltak,  Krisztus szenvedésének eszközeivel. A kálvária Bodajk akkori  földesura, Berényi György és mások adakozásából épült.
 A Petőfi Sándor utcából a Templomkert utcával szemközt induló lépcsőn közelíthető meg a kálvária. A bodajki római katolikus templom a Kálváriával együtt alkotja a híres búcsújáróhelyet. A falu fölé magasodó domb tetején álló ötalakos kálvária-szoborcsoport 1736-ban készült, a fölfelé vezető utat Krisztus szenvedéstörténetét megörökítő stációk kísérik végig. A Kálvária-hegyhez legenda is kötődik, mely szerint Szent László király 1090-ben a Székesfehérvár ostromára készülő pogány hordát úgy fékezte meg, hogy a hegy tetején állva keresztet vetett rájuk. 

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Bodajk/pages/fejezetek_bodajk/005_a_katolikus_egyhazkozosseg.htm 
A kálvária az idő múlásával ismét felújításra szorult. Pályázaton nyert pénzből és a lakosság adakozásából 2002. őszére elkészült a Golgota három főkeresztjének és a két szobornak (Szűz Mária és Evangélista Szent János) pontos másolata. A munkálatokat Bodor István és Káldi Richárd restaurátorok végezték. 2002. szeptemberében a bodajki búcsú szombatján Dr. Takács Nándor akkori megyéspüspök felszentelte az új szobor-együttest. A régi szobormaradványok ma is megtekinthetők a zarándokudvaron.
2003. tavaszára elkészült a kőkerítés és a stációk felújítása is.


  
A stációképeket (elég hosszú ideig) - több helyről próbáltam megszerezni, eredménytelenül. Aztán végül nagy hirtelen két helyről is megkaptam. Az alábbi képeket Lovas Adreának köszönöm:





















Régi fotók:

http://www.vatera.hu

 



Az alábbi képeket a Civertan Grafikai Stúdiótól kaptam, köszönet érte !





Itt van még néhány video:




6 megjegyzés:

  1. A régi képeslapok egy részét dédapám, Varga Mihály adatta ki, aki tősgyökeres bodajki volt, kereskedő saját üzlettel és lokálpatrióta. Néhány példányom van belőlük. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De örülök, hogy ide-találtál ! Olyan jó, ha valaki érdekes, vagy ismerős dolgokat fedez fel és meg is írja. Köszönöm! Sajnos ritkán van lehetőség, hogy ebben a gyűjteményben a kálvária régi állapotáról is legyen kép, csak néha találok. Így volt ez most is. Szeretni és értékelni kell a múltat.

      Törlés
  2. Kedves Katonaz! Varga Mihállyal kapcsolatban szeretném felvenni Önnel a kapcsolatot. Kérem, keressen meg. Köszönöm! dreskagaborgmailcom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hinném, hogy "Katonaz" ide visszalátogat ! Próbáld keresni a neten, én az instagramon láttam két ilyen nevet is, de nem tudok rákérdezni, nem vagyok tag.

      Törlés
  3. A hegy hátsó oldala is rejt érdekességeket. Itt egy Szűz Mária (?) szobor volt eldugva, ahol perselybe lehetett adományokat tenni. Ma már csak a helye látszik. Egy érdekes legenda szerint a domb belsejében barlang található, melynek nyílása a templom kertjébe vezet. Ebbe a barlangba kincset halmoztak fel. A legenda alapját a domb keleti oldalán található kicsiny barlangnyílás adhatta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szeretem és köszönöm az ilyen infókat - akár igaz, akár nem, megmozgatja az ember fantáziáját !

      Törlés