2012. december 8., szombat

Pilisborosjenő kálvária



                                                                
Az ismertetőt Kovács Miklósnak köszönöm:
                                                             
A Kevélyhegyi Tanösvény egyik állomása a Kálvária, melyet a Pilisborosjenő határában húzódó, 278 méter magas Vendel-hegy csúcsán nézhetünk meg. Régen kissé távolabb eshetett a házaktól, de a világ fejlődik, új házak sokasága nőtt ki a földből és ezek mára már elérték a "csúcs" lábát.
Mielőtt bemutatnék néhányat a keresztúton készült fotókból, írnék pár sort a Kálváriáról. Ez volt Jézus jeruzsálemi kereszthalálának a pontos helyszíne. Magyarországon is nagyon sok kálvária dombot láthatunk, ezek fontos részei a stációk - azaz a keresztút egyes jeleneteit ábrázoló képek, szobrok, keresztek vagy emlékművek.
A pilisborosjenői stációk és keresztek a falubeliek adományaiból készültek hárshegyi homokkőből. A középső kereszt Brunner Ferenc és Stadler János kőfaragó mesterek munkája. A kálváriát 1929. június 30-án szentelték fel. Az elmúlt évtizedek nyomot hagytak a keresztút állomásain. Szerencsére nem hagyták tovább romlani az állapotát. A helyi hívek és az önkormányzat összefogásával 2002-ben felújították.

Megérkezett a teljes képsorozat! Köszönet érte "Anett"-nek.






 





                                                                     
                                                

Ez az utolsó kép L.Katalin fotója.




2 megjegyzés:

  1. Miért épült oda kálvária? A Via Magna-Nagy Esztergomi úttól falsor húzódik a terület körül, bárki láthatja.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves pajzsvivő, és sosem éltem ott, sosem jártam ott, nem ismerem a hely történelmét - ám látom te járatos vagy efféle témákban. Esetleg érdeklődj a helyszínen a plébániahivatalban. Én nem tudok választ adni kérdésedre több száz km. távolságból. Érzésem szerint volt valami ok arra, hogy pont ott épült mert "csak úgy" nem szoktak kálváriákat építgetni.

      Törlés