2013. február 28., csütörtök

Budaörs kálvária

A budaörsi kálvária  üveges stációképeit Győri Diának sikerült úgy lefényképezni nappal, hogy az eddig fent lévőknél jobban láthatók. Tudom, nagyon nehéz az üveglap mögötti képekről jó fotót csinálni -  de úgy gondolom a mostaniak jobbak azoknál, melyek eddig itt láthatók voltak.
"A községtől északnyugatra, kopár dombra telepítették, ahová csigavonalban vezet fel az út. Aljánál romos, későbarokk kápolna van, Ezt 1817-ban Kreisz Jakab építtette. A stációk 1852.-ből valók. A hegy tetején, közös alapfalon Szűz Mária és Szent János későbarokk kőszobrai között rokokó kartussal díszített talapzatba utólagosan fakeresztet helyeztek Jézus öntött fém szobrával." (Szilágyi István:Kálváriák)

"A Kálvária-domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén. Az első 1766-ból fennmaradt, Budaörsöt is ábrázoló térképen a falu határa itt húzódott. A 174 méter magas dombon 1821-ben kezdte el a római katolikus egyházközség a keresztút megépítését, melynek teljes befejezése 1851-ben történt meg. Kezdetben  mindössze nyolc stációból állt a keresztút, a Kálvária domb tetejére pedig állítottak egy fakeresztet Szűz Mária, Szent János és Mária Magdolna szobraival. 1945-től a második világháború  és a németek elűzése után a kápolna köveit széthordták és csupán a fakereszt menekült meg, amely darabjai most a 2002-ben újjáépített Kálvária kápolnában láthatóak.
A Jézus Krisztus kínszenvedését és kereszthalálát megörökítő stációk fülkéiben egy-egy relief volt elhelyezve. Korábban minden év Nagypéntekén – Húsvét ünnepe előtt két nappal, Jézus kereszthalálára emlékezve – a templomból körmenet indult a Kálváriához, és innen járták végig a hívők a Keresztutat.

2000-ben széles városi összefogás eredményeként újra felszentelték a stációkat és a domb tetején álló keresztet. A stációk fülkéiben a keresztút egyes állomásait Molnár Göb Zoltán budaörsi művész ólomüvegképei díszítik, amelyek este kivilágítva is csodálatosan mutatnak. A helyreállítást követően ismét itt zajlik a nagypénteki keresztúti ájtatosság, valamint Húsvéthétfőn innen indul az úgynevezett Öröm útja is.

2011-ben felállították a Kőrösi Antal szobrászművész által újra-alkotott két szobrot, Szűz Máriát és Szent János apostolt.
 
A Kálvária-domb aljában áll a 2002-ban újjáépített Kálvária kápolna."
http://budaors.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Kalvaria-5.html


A légifotó készítője:László János (Civertan) 

 

Ezeket a képeket (5 db)egy nevét nyilvánosságra hozni nem akaró személytől  kaptam - köszönöm. 
 

Az alábbi képeket innen hoztam:  

  

Az alábbiak Győri Dia képei - köszönöm  !


A véletlen úgy hozta, hogy egy másik kedves segítőmtől "bolyak"-tól is kaptam budaörsi képeket, méghozzá éjszakai felvételek, a kivilágított stációkról. Úgy gondoltam, ezeket a képeket is megmutatom, bár sajnos nem teljes a "sorozat" (A hiányzóképeket nappali felvételekkel pótoltam.) Íme:A budaörsi kálvária különleges abból a szempontból, hogy a már fent-lévőkön kívül még egy teljes sorozatit kaptam Dénes Ildikótól. Az alábbiakat az általa küldött sorozatból válogattam, ezúton is köszönve:
A képen együtt látszik az I és XIV. stáció
Néhol csak keskeny ösvény van a stációk mellett...Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése